Timisoara

Dermatita Atopica la copii

Dermatita atopica la copii

Detalii

Web
http://www.brol.ro/dermatologie.htm
Categorie
Boli / afectiuni
Modificat
acum 3 saptamani si 1 zi
Apartine de
Brol Medical Center
Vizualizari
1764

Voteaza & Distribuie

Prezentare

Dermatita Atopica la copii

Dermatita Atopica la copii apare in diferite etape ale vietii dar este mai comuna inainte de varsta de 5-6 ani.
Dintre manifestarile clinice cele mai intalnite amintim: prurit (mancarime), uscaciune cutanata, tendinta la infectii cutanate, conjunctivite repetate, uscaciunea buzelor, pitiriazis alba (pete albe pe fata), intoleranta la imbracamintea din lana, eruptii cutanate in pliurile de flexie a membrelor.

Alergiile respiratorii sunt asociate foarte fregvent, aproximativ in 70% din cazuri, colonizaarea leziunilor cu stafilococ auriu este prezenta in 90% din cazuri.

Dermatita Atopica este caracterizata prin uscaciune cutanata severa, datorita alterarii statului hidrolipidic de la suprafata pielii, in urma careia pielea pierde apa, se deshidrateaza intens si apare pruritul (mancarine).
Tratamentul pentru Dermatita Atopica este complex si se realizeaza prin produse aplicate local, care contin alfa si beta hidroxiacizi, uree, in concentratii mici, toate cu proprietati emoliente (de refacere a barierei cutanate). Tratamentul trebuie condus de un medic dermatolog.

Se pot folosi si corticosterizi locali, inhibitori de calcineurina (tacrolimus, pimecrolimus), sedare cu anumite antihistaminice (hydroxizin, doxepin) pentru a tolera mai usor mancarimea. De asemenea este important si tratamentul antimicrobian, de eradicare a stafilococului auriu prezent in leziunile cutanate.

Un aspect important este, folosirea de produse pentru baie si dus speciale pentru dermatita atopica si reducerea spalarilor excesive, in limita pastrarii unei igiene corespunzatoare.

Cuvantul atopie provine din grecescul ,,atopos'' care inseamna ,,ceva neobisnuit''.
In anul 1892 a fost asociata, de catre Besnier cu rinita alergica si astmul bronsic, introducandu-se termenul de teren atopic.

Articol furnizat de doctor dermatolog Liviu Olariu

Filtre

Tip: Boli