Timisoara

Descoperirea zacamintelor de diamante cu ajutorul plantelor

Descoperirea zacamintelor de diamante cu ajutorul plantelor

Detalii stire

Categorie
Stiri editorial
Modificat
acum 3 luni si 14 ore
Vizualizari
279

Voteaza & Distribuie

Prezentare stire

Este cunoscut faptul că identificarea zăcămintelor diamantifere respectiv minereul de Kimberlit si Lamproit nu este ușor de identificat și deosebit de costisitor. Cercetătorii geologi au identificat o plantă care trăiește în proximitatea zăcămintelordiamantifere din zonele tropicale ale Africii.

Este vorba de planta Pandamus Candelabrum din specia Pandanaceae care are ca și caracteristică generală frunzele subțiri și lungi, planta tropicală care poate atinge o înălțime de la 3 la 20 de metri. Această plantă prosperă în solul bogat în magneziu, potasiu și fosfor care sunt elemente chimice de bază ale minereului de kimberlit și lamproit, alte elemente chimice fiind hafniumul (Hf), plumbul (Pb), stronțiul (Sr) și neodim (Nd).

Această plantă se găsește în zonele tropicale ale Africii în mod special în Liberia, Guinea, Gabon, Senegal, Sierra Leone, Togo. Diamantele se formează la adâncimi de cca. 150-200 km și ajung la suprafață datorită rocilor gazdă de origine magmatică bazică și ultrabazică precum kimberlitele și lamproitele. Asocierea plantei Pandamus Candelabrum cu zăcămintele diamantifere poate ajuta la noi descoperiri spectaculoase.

Articol publicat de: David Giurgiu Doctorand, gemolog specialist
0256438491