Timisoara

Anunt Diamant Brol Medical Center

Brol Medical Center este o clinica privata situata in centrul orasului Timisoara cu o experienta de peste 21 ani in chirurgia estetica, infiintata in 1996.
https://www.brol.ro

Despre cafea - istoric, beneficii, sortimente, preparare

Despre cafea - istoric, beneficii, sortimente, preparare

Detalii stire

Categorie
Stiri diverse
Modificat
acum 4 ani si 4 luni
Apartine de
DWF
Vizualizari
651

Voteaza & Distribuie

Prezentare stire

Cafeaua este una dintre cele mai populare băuturi din lumea întreagă și cea mai consumată, după apă și ceai. Istoria sa este veche de sute de ani, cu toate că descoperirea acestei licori magice este învăluită în mai multe legende. Un lucru este însă sigur atunci când aducem în discuție cafeaua și anume efectele sale pozitive în ceea ce privește promovarea sănătății.

Ei bine, astăzi ne-am propus să descoperim mai multe despre această minunată băutură, iar dacă blenduri superioare de cafea ce își păstrează personalitatea puternică într-un mod autentic găsești pe https://kafune.ro/, mai multe detalii referitoare la sortimente sau mod de preparare poți citi în cele ce urmează.

Despre cafea – istoric


Istoria cafelei datează din anul 1000 d.Hr., cu toate că primele referințe despre o băutură misterioasă cu puteri stimulatoare apar chiar cu mai mult timp înainte. Totuși, se pare că originea cafelei se află într-o zonă a Etiopiei denumită Kaffa. Legenda spune că un pastor a descoperit întâmplător cafeaua după ce a observat că animalele sale deveneau agitate dacă mâncau această plantă.

La început, cafeaua nu a fost considerată băutură, ci aliment. De pe continentul african, cafeaua a ajuns în Yemen, apoi în Arabia și Egipt. În Europa, apare prima dată în Veneția, în a doua parte a secolului al XVI-lea, de unde se răspândește în celelalte colțuri ale continentului. Olandezii încep să importe la scară mare cafeaua în Europa și să o cultive extensiv în coloniile lor, culturile din insula Java devenind unele dintre principalele surse de cafea pentru piața europeană. În secolul al XVIII-lea, cafeaua este exportată în Lumea Nouă și așa iau naștere principalele culturi din America Centrală și din Brazilia.

Despre cafea – beneficii

Cu toate că mulți sunt sceptici referitor la efectele pozitive ale acestei băuturi, s-a dovedit beneficiile cafelei sunt importante, iar multe dintre ele se datorează ingredientului principal, cofeina. Această băutură oferă energie și contribuie la eliminarea stărilor de oboseală, îmbunătățește starea de spirit și funcțiile cerebrale. Tot datorită cofeinei care eliberează în sânge o cantitate mai mare de adrenalină și arde grăsimile pentru a oferi energie, cafeaua îmbunătățește considerabil performanțele fizice.

Deoarece ajută la arderea grăsimilor din organism, cofeina este una dintre substanțele pe care le regăsim în aproape toate suplimentele alimentare pentru slăbit. Fiecare ceaşcă de cafea băută zilnic reduce cu 7% riscul de apariţie a diabetului de tip 2. De asemenea, un beneficiu important al cafelei este acela că ajută la combaterea bolii Alzheimer. Totodată, cafeaua protejează ficatul, elimină riscul apariției cirozei, reduce riscul apariției accidentului vascular cerebral și conține o cantitate importantă de antioxidanți, chiar mai mare decât fructele și legumele.

Despre cafea – sortimente


La nivel mondial există câteva specii de arbore de cafea, însă se cultivă doar două tipuri – Coffea arabica și Coffea canephora, principalele plante care ne oferă două sortimente de cafea, arabica și robusta.

Cafeaua Arabica

Originară din Etiopia, cafeaua arabica este considerată primul soi de cafea care a început să fie cultivat. Arbustul de Coffea arabica este cultivat la scară largă în lumea întreagă, iar peste 60% din totalul producției de cafea este arabica. Fructele sale sunt bogate în arome, parfumate, dulci și ușor acide. Spre deosebire de alte soiuri de cafea, această plantă este destul de sensibilă și are nevoie de o întreținere specială.

Zona cea mai bună pentru cultivare este între 600 și 2.000 de metri altitudine, iar cu cât altitudinea la care crește planta este mai mare, cu atât mai mult se îmbunătățește calitatea organoleptică a boabelor. De altfel, cafeaua arabica are aroma și gustul mult mai rafinate decât alte sortimente, însă conține și cu 50% mai puțină cofeină. Boabele de cafea rabica, înainte să fie prăjite, sunt alungite și de o culoare verde-albăstruie. În general, acest sortiment se cultivă în țările din America Centrală și de Sud, dar și în unele zone din Africa și Asia, diversitatea gustului fiind data de țara de origine.

Cafeaua Robusta

Descoperită mai târziu, la sfârșitul anilor 1800, cafeaua robusta este mai puțin pretențioasă decât arabica. Originară din Africa Centrală și de Vest, aceasta poate crește cu succes la altitudini aflate între nivelul mării și circa 600 de metri altitudine. Cafeaua Robusta este cultivată la scară largă în Indonezia, Africa și Brazilia și acoperă aproape un sfert din producția mondială de cafea. Boabele sale sunt mici, au o formă neregulată și o nuanță de maro-gălbui. Acest sortiment este cunoscut pentru cantitatea mare de cofeină pe care o conține, dar și pentru gustul neutru, ciocolatiu și persistent.

Despre cafea – mod de preparare

Există nenumărate moduri prin care poate fi preparată această delicioasă băutură. Una dintre cele mai cunoscute variante este la ibric, cunoscută și sub numele de cafea turcească. O metodă modernă a acestui mod oriental de preparare este la filtru, însă cea mai bună și cea mai pură cafea este considerată cea pregătită la espressor. Presa franceză, jebena și moka sunt, de asemenea, modalități de preparare apreciate mai degrabă de cei pasionați de aromă savuroasă a cafelei.

Cafeaua este o băutură minunată și un aliment deosebit pentru organism. Dacă adori această licoare, răsfață-te întotdeauna cu cele mai variate blenduri și bucură-te de moduri de preparare diverse care să te ajute să obții întotdeauna o cafea perfectă.

Sursa foto: image.freepik.com/free-photo/cup-coffee-with-pile-coffee-beans_1112-438.jpg

Anunt Diamant Salsa Rebels

Salsa Rebels Timisoara ofer cursuri de salsa, bachata, kizomba si cha cha.
https://salsarebels.ro