Timisoara

Despre schimbarea minții și a trupului

Despre schimbarea minții și a trupului

Detalii

Web
https://www.laviniabratu.ro
Categorie
Stil de viata
Modificat
acum 7 luni si 2 zile
Vizualizari
1641

Voteaza & Distribuie

Prezentare

Se poate constata la un moment dat în viețile noastre, cum faptele sau cuvintele, atitudinea sau felul în care relaționăm și ne comportăm, nu sunt satisfăcătoare. Trăim o nemulțumire și nu știm de unde vine această nemulțumire, neîmplinire… În aceste situații, dacă facem o introspecție asupra noastră, constatăm că avem nevoie parcă să reparăm ceva ce am greșit, cu intenția de a fi mai buni și de a depăși aceste neajunsuri pe viitor. În pacursul oamenilor care au lăsat în urma lor ceva - cărți de valoare, cercetări, inspirație, într-un fel sau altul -, în toate regăsim dorința de autodepășire, de a fi mai bun zi de zi, nevoia de autotranscedere, ce este cumva hărăzită omului ce trăiește la un nivel conștient viața sa, parcursul său.

Să vă schimbați prin înnoirea minții.” (Romani 12,2)

Dacă ne dorim schimbarea cu adevărat, ea este o calea firească de a merge mai departe. Sunt și situații de viață cutremurătoare, experiențe care schimbă radical deciziile de viață și anatomia gândirii omului. Dar, nu asupra acestora doresc să reflectez, ci asupra proceselor de schimbare conștienă, pe care le pot insera în viața mea, zi de zi, pentru a deveni un om mai bun.

Un exemplu de acest fel, ce aduce schimbare și năzuiește spre mai bine, este renunțarea la obiceiurile vechi. Iată o cale grea și anevoioasă, dacă nu chiar imposibilă, ar spune unii. E greu a crede atunci și în puterea de reînnoirea minții, ori a vieții. Cu toate acestea, neuroplasticitatea creierului și psihologia comportamentală de astăzi ne asigură de reușită, în năzuința schimbărilor majore ale vieții noastre. Se pare că orice modificare de comportament, într-una anumit plan - fizic de exemplu -, aduce după sine modificări ale comportmantului emoțional și spiritual. Și, cumva înțelegm firesc aceste transformări…

Tu, numai tinde spre desăvârșie și vei reuși.”

Începând cu anii 80, glasul științei a început să ne vorbească despre paradigma neurologiei, semnificativ fiind primul deceniu de secol XXI. Planul fizic poate înregistra schimbări majore, obiceiuri vechi pot fi înlocuite cu altele noi, alese spre o mai bună dispoziție, ori adaptare. Sistemul nervos poate suferi modificări de restructurare, automatisme vechi se pot anula și pot fi înlocuite cu altele noi. Toate acestea se poate realiza la orice vârstă.

Mai mult decât atât, se vorbește despre capacitatea noastră de a tinde spre bine, iar aceasta ne dă glas a spune că, mereu trupul este pregătit să-i schimbăm obiceiurile rele. Vrei să renunți la un viciu? Dacă te concentrezi mai mult pe ce simți în trup și nu în minte, vei găsi un aliat în procesul de readaptare și schimbare. Corpul va fi fericit să-l îngrijești și să-i faci bine, este dispuns să primească în locul vechilor obiceiuri, noi date și situații comportamentale! Are sens? Are mult sens…

Amintește-ți ce se studiază acum în neuroștiințe: arhitectura și fiziologia creierului pot să participe la înnoirea minții și a vieții! Iar dacă știința ne confirmă puterea noastră de schimbare și creștere, oare cum este pentru cei care se ancorează și la credință, căpătând ”puterea de a muta și munții”, atunci când cauza după care acționează este în acord cu Lumina cu care am fost hărăziți?

Bibliografie: Arhid. Adrian Sorin Mihalache, ”Ești ceea ce trăiești”, Ed. Trinitas, 2019