Timisoara

Detectiv privat în România. Când a apărut şi cum a evoluat această meserie?

Detectiv privat în România. Când a apărut şi cum a evoluat această meserie?

Detalii stire

Categorie
Stiri diverse
Modificat
acum 5 luni si 1 saptamana
Apartine de
Bossnet
Vizualizari
239

Voteaza & Distribuie

Prezentare stire

Meseria de detectiv privat este privită, în România, prin prisma imaginii create de filmele al căror erou este un astfel de personaj. Totuşi, treptat, românii încep să înţeleagă calităţile reale şi limitele pe care le are un astfel de profesionist. Acest lucru se datorează faptului că tot mai mulţi oameni au început să apeleze la serviciile pe care un detectiv particular le oferă, gama acestora fiind destul de mare şi de variată. Astfel că, în ultimii ai, această meserie a cunoscut o creştere a popularităţii şi o evoluţie în ceea ce priveşte numărul cazurilor în lucru.

Când a apărut meseria de detectiv privat în România?

Oameni care desfăşurau activităţi specifice acestei meserii există, în România, de foarte mulţi ani. În mod special, după Revoluţia din 1989, se poate spune că au început a fi puse bazele meseriei de detectiv în România, datorită libertăţii pe care oamenii au dobândit-o şi posibilităţii de a-şi alege ce drum îşi doresc în viaţă. Totuşi, profesia de detectiv privat a fost legiferata abia în anul 2003, prin Legea nr. 329, care a definit cadrul normativ pe baza căruia se poate exercita această meserie.

Prin urmare, orice persoană care îndeplineşte anumite condiţii poate practica meseria de detectiv particular, în cadrul unor cabinete individuale sau unor agenţii specializate. Aceasta poate desfăşura, la cererea unor clienţi – persoane fizice sau juridice – activităţi specifice, cum ar fi de supraveghere şi investigaţie, însă fără a încălca anumite drepturi ale persoanei investigate, cum ar fi dreptul la viaţa intimă şi privată sau alte drepturi fundamentale.

Cum este privită, astăzi, meseria de detectiv privat?


În prezent, românii nu mai sunt atât de reticenţi în ceea ce priveşte serviciile oferite de un detectiv Timisoara, lucru care poate fi observat şi în numărul de cazuri şi misiuni pe care detectivii le au de rezolvat. Oamenii au început să apeleze la serviciile de investigaţie şi supraveghere din diferite motive, fie pentru a verifica fidelitatea partenerului de viaţă, fie pentru a identifica o persoană dispărută sau chiar pentru a verifica un partener de afaceri.

În plus, datorită evoluţiei tehnologiei, device-urile pe care le are la dispoziţie un detectiv particular Timisoara sunt foarte performante, motiv pentru care foarte mulţi tineri sunt atraşi să practice această meserie. Drept urmare, există mai multe instituţii – acreditate sau nu – care organizează cursuri de pregătire pentru meseria de detectiv privat, un Colegiu Universitar care are o arie dedicată acestei meserii şi chiar o Agenţie Naţională de Detectivi.

Toate acestea demonstrează că evoluţia pe care această profesie a cunoscut-o în ultima perioadă este una foarte mare, iar în ceea ce priveşte viitorul său, perspectivele sunt promiţătoare, Aceste previziuni se bazează atât pe tehnologiile disponibile pentru a putea desfăşura mai bine şi mai eficient orice activitate, cât şi pe o pregătire mult mai bună a viitorilor detectivi.

Cei care intenţionează să activeze în acest domeniu trebuie să ştie că este necesară o pregătire profesională permanentă, iar etica profesională este un aspect de la care nu ar trebui să se abată niciodată.