Timisoara

Dialoguri de Grigore cel Mare, cel mai nou titlu al colecţiei „Biblioteca medievală”

Detalii lansare de carte

Categorie
Lansari de carte
Modificat
acum 1 an si 3 luni
Vizualizari
729

Reprezentari

DataOraLocatie
Sambata 9 decembrie 201715:30

Voteaza & Distribuie

Prezentare lansare de carte

Sîmbătă, 9 decembrie, de la ora 15:30, la Librăria Cărtureşti Mercy din Timişoara (str. Mercy, nr. 7), va avea loc lansarea celui mai recent volum al colecţiei „Biblioteca medievală” a Editurii Polirom, apărut în ediţie bilingvă: Dialoguri, de Grigore cel Mare.

Invitaţi: conf. univ. dr. Claudiu Mesaroş, Catedra de Filosofie, Universitatea de Vest din Timişoara şi prof. dr. Alexander Baumgarten, Facultatea de Istorie şi Filosofie, Univesitatea „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca, şi coordonator al colecţiei „Biblioteca medievală”.

Despre volum
Dialoguri, de Grigore cel Mare, a apărut în traducere din limba latină de Cristina Horotan, notă introductivă, tabel cronologic şi plan al tratatului de Alexander Baumgarten, note de Cristina Horotan şi Alexandru Daroni, disponibil în curînd şi în ediţie digitală.

Dialogurile papei Grigore cel Mare, scrise la finalul secolului al VI-lea, conţin o legitimare a valorilor ascetice ale Evului Mediu timpuriu, legate de naşterea culturii benedictine. Povestirile de vieţi exemplare, inspirate de surse patristice, dar prinse în tumultul invaziilor barbare din Italia, conţin arhetipurile valorilor şi frămîntărilor omului european, proiectate pe un plan escatologic cu teme doctrinare noi, precum purgatoriul, dar şi o filosofie a sfîrşitului istoriei.

Grigore cel Mare (540-604) a fost papă al Bisericii Catolice între 590 și 604 sub numele de Grigore I. E venerat ca sfînt și în Biserica Ortodoxă. De la Grigore cel Mare ne-au rămas între altele unul dintre cele mai importante tratate scrise vreodată despre îndatoririle clerului, Cartea regulii pastorale, precum şi un număr remarcabil de scrisori şi predici.

Filtre lansare de carte

Perioada: Astazi, Saptamana curenta, Luna curenta