Timisoara

Diferența dintre răceala și gripă. Cum recunoști simptomele?

Diferența dintre răceala și gripă. Cum recunoști simptomele?

Detalii stire

Categorie
Stiri sanatate
Modificat
acum 5 luni si 3 saptamani
Apartine de
DWF
Vizualizari
395

Voteaza & Distribuie

Prezentare stire

Răceala și gripa sunt boli respiratorii provocate de virusuri diferite. Există însă unele simptome similare pe care le dau aceste boli, de aceea deseori diagnosticul corect este mai greu de pus, în lipsa testelor specifice, care presupun analizarea de probe biologice. Ca regulă generală, gripa este o boală cu simptome mai intense, mai greu de suportat și poate da complicații serioase la unele persoane.

Astfel, bolnavii de gripă ajung uneori la spital cu pneumonie sau alte infecții, în timp ce persoanele afectate de răceală se pot trata singure acasă. În acest articol îți prezentăm principalele diferențe dintre cele două afecțiuni, dar ca să știm cum tratăm răceala și gripa ar fi bine să discutăm mai întâi cu un medic, pentru că nu este bine să ne administrăm singuri medicamente.

Simptomele gripei

După cum spuneam, gripa este o boală respiratorie mai gravă, iar simptomele apar de obicei brusc și sunt de la bun început intense. Acestea includ:

 • Febră, frisoane
 • Tuse
 • Durere în gât
 • Nas înfundat
 • Dureri musculare, în întregul corp
 • Stare de oboseală accentuată și slăbiciune
 • Dureri de cap

Simptomele răcelii

Răceala are simptome mai ușor de suportat, care apar gradual, nu la fel de brusc ca în cazul gripei. Cele mai frecvente manifestări includ:

 • Strănut, nas care curge, nas înfundat
 • Durere în gât
 • Tuse
 • Oboseală

Foarte rar se întâmplă ca în cazul unei răceli să apară dureri musculare, dureri de cap, febră sau frisoane. De asemenea, este puțin probabil ca această boală să provoace complicații, fiind relativ ușor de suportat chiar și în cazul persoanelor în vârstă, care suferă de alte afecțiuni cronice.

Tratamentul

Fiind boli provocate de un virus, nu de o infecție cu o bacterie, gripa și răceala nu se tratează niciodată cu antibiotice. Aceste medicamente vor fi recomandate de medic numai în cazul în care apar complicații, infecții bacteriene. Tratamentul gripei și răcelii presupune în special administrarea unor medicamente care ameliorează simptomele.

Astfel, medicul poate recomanda paracetamol sau ibuprofen pentru febră, un spray pentru desfundarea nasului, un sirop de tuse și pastile pentru dureri de gât. În orice caz, nu este bine să stabilim singuri tratamentul, pentru că este posibil ca unele medicamente să ne facă rău, în cazul în care avem alergii sau alte afecțiuni. Medicul este cel care poate decide tratamentul potrivit și ar trebuie să discutăm cu el, chiar și telefonic, în cazul în care nu putem merge la consultație.

De asemenea, este foarte important să respectăm dozele recomandate și să nu luăm mai multe pastile decât ne spune medicul. Paracetamolul și ibuprofenul pot provoca afecțiuni foarte grave la nivelul ficatului, dacă sunt administrate într-o doză prea mare.

O parte importantă a tratamentului pentru răceală sau gripă este odihna. Trebuie să dormim cât mai mult, să ne aerisim bine camera și să avem o alimentație echilibrată, care să ne asigure cât mai multe vitamine și minerale. Suplimentele alimentare ajută, dar nu vor face minuni de pe o zi pe alta, dacă avem un sistem imunitar slab. De aceea, este important să ne asigurăm constant nutrienții necesari, printr-o alimentație corectă, nu doar atunci când suntem bolnavi.

Acestea sunt cele mai importante informații pe care trebuie să le știi despre răceală și gripă. Un diagnostic corect poate fi pus doar de către medic, în urma unei consultații și a unor teste specifice (exudat nazal, faringian, analize de sânge).

Sursa foto: pexels.com/photo/woman-in-blue-sweater-lying-on-bed-3873179/