Timisoara

Distonia neuro-vegetativa

Distonia neuro-vegetativa

Detalii

Categorie
Boli / afectiuni
Modificat
acum 6 ani si 9 luni
Apartine de
Policlinica Complemed
Vizualizari
4214

Voteaza & Distribuie

Prezentare

Distonia neuro-vegetativa

Distonia neuro-vegetativa este o asociere de simptome provocate de dezechilibrul sistemului nervos vegetativ – componenta sistemului nervos responsabilă de reglarea activităţii organelor interne. Formă de nevroză întâlnită mai ales la femei, cu precădere în intervalul de vârstă de 20-30 de ani, distonia neuro-vegetativă poate afecta femei şi bărbaţi de orice vârstă.
Simptomele caracteristice distoniei neuro-vegetative sunt palpitaţiile – perceperea supărătoare a bătăilor inimii, fie prin intensitate neobişnuită, fie printr-un ritm neregulat: bătăi puternice ale inimii ori, din contră, bătăi prea slabe, însoţite de senzaţia că inima s-a oprit, uneori frecvenţă cardiacă crescută, alteori bătăi cardiace care apar mai devreme sau mai târziu decât ar trebui.
Deşi supărătoare, rareori palpitaţiile sunt cauzate de o afecţiune cardiacă îngrijorătoare; trebuie ştiut că toate persoanele sănătoase prezintă uneori tulburări minore ale ritmului cardiac, dar nu le sesizează, întrucât sistemul nervos „conştient“ nu este de obicei informat asupra activităţii inimii.
Alte simptome tipice ale distoniei neuro-vegetative sunt înţepăturile precordiale; acestea sunt bine localizate, cât un vârf de deget, ascuţite, ca o împunsătură de ac sau ca un junghi, şi se „mută“ din loc în loc; durează una sau câteva secunde şi de obicei nu sunt semnul unei suferinţe cardiace, aşa cum de multe ori sunt greşit interpretate.
Palpitaţiile şi înţepăturile precordiale pot fi frecvent însoţite de o multitudine de alte simptome care caracterizează distonia neuro-vegetativă: senzaţia de nod în gât, dureri abdominale, greaţă, cefalee, ameţeală, senzaţie de teamă, tremurături, nervozitate, oboseală, frisoane alternând cu senzaţia de căldură, senzaţia leşinului iminent, furnicături ori arsuri la nivelul braţelor, degetelor, buzelor sau feţei. Este, din păcate, o greşeală frecventă şi fără sorţi de izbândă să încercăm să tratăm fiecare dintre aceste manifestări, ignorând cauza lor.

Care este explicaţia apariţiei acestora?
Organismul uman este astfel constituit încât, de obicei, n-ar trebui să percepem activitatea organelor interne. Partea „conştientă“ a creierului nostru nu primeşte în mod curent informaţii de la stomac, inimă, plămâni sau intestine – de aceea, în general, nu conştientizăm faptul că respirăm, că ne bate inima, că digerăm alimentele etc. De aceste procese interne se ocupă un număr imens de neuroni răspândiţi atât în creier, cât şi în tot organismul, care împreună formează sistemul nervos vegetativ.
Perceperea activităţii organelor interne survine în două situaţii: o primă variantă e atunci când există o suferinţă reală a acestora, cum ar fi îngreunarea respiraţiei într-o infecţie pulmonară, durerile lombare din unele boli renale sau durerile abdominale în caz de ulcer ori indigestie. Paradoxal, conştientizarea activităţii organelor interne apare de cele mai multe ori în lipsa unei boli „organice“ (reale), şi se explică prin interferenţa activităţii sistemului nervos vegetativ cu partea conştientă a creierului. Cauzele acestei situaţii, responsabile de apariţia simptomelor distoniei neuro-vegetative, sunt oboseala excesivă, emotivitatea crescută, anxietatea sau stresul psiho-emoţional.
Distonia neuro-vegetativă e însoţită în mod constant de scăderea concentraţiei calciului în sânge, motiv pentru care a mai fost numită şi „lipsă de calciu“. De altfel, multă vreme s-a crezut că hipocalcemia este chiar cauza acestei stări, de unde ideea tratamentului cu pastile sau injecţii pe bază de calciu. S-a constatat ulterior că scăderea nivelului calciului nu este cauza, ci efectul distoniei neuro-vegetative, având ca mecanism hiperventilaţia şi alcalinizarea pH-ului sângelui, ceea ce conduce la o aparentă reducere a concentraţiei sanguine a calciului. Astfel se explică eşecul tratamentului distoniei neuro-vegetative cu medicamente conţinând calciu.

Filtre

Tip: Afectiuni