Timisoara

Doina Rusti citeste din Manuscrisul fanariot la Libraria Cartea de nisip

Detalii

Categorie
Manifestari culturale
Modificat
acum 1 an si 3 luni
Vizualizari
793

Reprezentari

DataOraLocatie
Joi 7 mai 201518:00

Voteaza & Distribuie

Prezentare

Joi, 7 mai, la ora 18.00, la Libraria Cartea de Nisip (Str. Victor Vlad Delamarina nr. 1), Doina Rusti va citi fragmente din noul sau roman, Manuscrisul fanariot, aparut de curind în colectia Fiction Ltd. a Editurii Polirom, si in format digital.

Invitați: Robert Serban, Victor Gingiu

Are 17 ani si nu-si doreste decit libertatea de a face ce vrea cu viata lui. Asa ca, intr-o zi de aprilie a anului 1790, paraseste Salonicul, orasul natal, ca sa ajunga in cel mai bun loc din lume: B u c u r e s t i. Iar aici cunoaste iubirea, hainele de lux, bucataria brincoveneascasi, mai ales, fetele nestiute ale libertatii, intr-o lume compusa din boieri veliti, robi si negustori de sclavi.
Povestea lui a ajuns pina la noi, consemnata pe o fila, care poarta inca parfumul Epocii Fanariote.

Manuscrisul fanariot este o carte fastuoasa, de o senzualitate molipsitoare. Este un poem inchinat Bucurestiului fanariot, o urbe, sau mai bine-zis o incropeala urbana, care se leagana zi si noapte in ritmul molesitor al manelelor, cufundata in fumul ciubucelor, in superstitii, zvonuri si magice arome orientale, si care se lasa asaltata in rastimpuri de frenezii endemice si fara obiect, de tristeti grele si melancolii fara nume. Daca ar fi atit si tot ar fi de-ajuns.
Dar povestea despre o iubire imposibila si care sfarima cutumele, pe care ne-o spune, sprijinita pe documente si cu talentu-i binecunoscut, Doina Rusti, ridica perdeaua de pe o lume cu obiceiuri, relatii private nemiloase, comportamente surprinzatoare si habitudini stranii care il arunca in perplexitate chiar si pe criticul cu bune cunostinte istorice.” (Eugen Negrici)

Doina Rusti este una dintre cele mai apreciate voci feminine ale literaturii contemporane. Tradusa in 9 limbi, invitata la numeroase tirguri si evenimente internaţionale, s-a impus in special prin romanele cu tematica diversa si construcţie solida, cele mai multe aparute la Polirom. Dintre acestea amintim Zogru (2006, 2013), reeditat in colecţia Top 10+, Fantoma din moara (2008), roman amplu despre comunismul romanesc, distins cu Premiul pentru Proza al USR, si Lizoanca la 11 ani (2009), recompensat cu Premiul „Ion Creanga” al Academiei Romane. Doina Rusti traieste in Bucuresti, este profesor universitar si scenarist.