Timisoara

Expozitie temporara: Timisoara in anii Primului Razboi Mondial

Detalii expozitie

Categorie
Expozitii
Modificat
acum 8 ani si 4 luni
Vizualizari
920

Reprezentari

DataOraLocatie
Marti 23 decembrie 2014

Voteaza & Distribuie

Prezentare expozitie

Expoziţie temporară: Timişoara în anii Primului Război Mondial
În vara acestui an s-a împlinit un veac de la declanşarea Primei Mari Conflagraţii Mondiale, eveniment important al istoriei universale. Pentru comemorarea acestui eveniment, Muzeul Banatului organiză expoziția „Timişoara în anii Primului Război Mondial”. Ea urmează să fie vernisată la 23 decembrie, orele 14,00 la galeria Theresia din Bastionul Cetăţii.
Organizatorii vor prezenta aspecte legate de dezvoltarea social- economică din oraşul nostru în anii premergători războiului, impactul declanşării războiului, structurile militare timişorene, consecinţele războiului, intrarea României în război, constituirea Sfatului Poporului, prezenţa militară sârbă şi franceză la Timişoara, Banatul în dezbaterile Conferinţei de Pace de la Paris şi instaurarea administraţiei româneşti la Timişoara.
Alături de un număr mare de fotografii sunt expuse arme, medalii, insigne, publicaţii periodice, obiecte care au aparţinut unor participanţi la evenimente.
Un spaţiu important revine expunerii unui trunchi de copac de pe frontul italian, adus la Timişoara în anul 1916 de către un grup de militari ai Regimentului 61 Infanterie Timişoara.
Menţionăm faptul că pe lângă exponatele din colecţiile organizatorilor sunt expuse mai multe fotografii din colecţii italiene si maghiare.
La realizarea acestei expoziţii au colaborat alături de instituţia noastră: Biblioteca Judeţeana Timiş, Serviciul Judeţean Timiş al Arhivelor Naţionale, Facultatea de Arte și Design a Universităţii de Vest, Brigada 18 Infanterie Banat Cercul Militar Timişoara, colecţionarul Thomas Remus Mochnacs.

Ora 14,00 Cuvânt de bun venit rostit de managerul Muzeului Banatului - Claudiu Ilaş

Ora 14,05 Program artistic: Muzica veche de un secol - recitalul Menestrelilor - călători în timp, trupa Peregrinii. Coordonator Sergiu Galiş

Ora 14,20 Scurte alocuţiuni din partea organizatorilor:
Tudor Creţu - Manager Biblioteca Judeţeană Timiş
Colonel Cristian Dinulică - Comandant Brigada 18 Infanterie Banat
Ligia Drăghici - Serviciul Judeţean Timiş al Arhivelor Naţionale.
Florea Hariton - Facultatea de Arte şi Design a Universităţii de Vest
Thomas Remus Mochnacs - Biblioteca Centrală Universitară „Eugen Todoran” Timişoara

Ora 14,40 Prezentarea expoziţiei: Vasile Dudaş

Ora 14,50 Vizitarea expoziţiei