Timisoara

Festivalul din Livada

Festivalul din Livada

Detalii articol

Categorie
Articole arta / cultura
Modificat
acum 1 an si 3 luni
Vizualizari
333

Voteaza & Distribuie

Prezentare articol

Marmeladov, Flauros, Ex Poziția din Sat 2. A doua ediție a unicului festival de teatru din istoria satului Livezile îl aduce în livadă pe Dostoievski!

Evenimentul se va desfășura în 4 - 5 septembrie 2021, în livada din centrul localității aflate la 58 de kilometri de Timișoara, o comună frumoasă, care are rețea de apă și internet de mare viteză, dar nu există o bibliotecă publică sau o sală de cinema. Aici se află însă unicul Muzeu-atelier de etnosculptură! Îi poți număra pe degete pe localnicii care, în ultimii zece ani, au văzut un spectacol de teatru. Cei mai mulți dintre ei însă nu au fost niciodată la teatru: lor le este dedicat festivalul companiei independente Arte-Factum.

”Festivalul din Livadă este un eveniment teatral de regenerare rurală prin intermediul culturii independente. El este destinat unei comunități al cărei acces la fenomenul teatral profesionist este tangent la 0 și a cărei viață culturală este lipsită de constanță și de diversitate”, argumentează regizorul Levente Kocsárdi.

Programul celei de-a doua ediții a Festivalului din Livadă va cuprinde monodrama Marmeladov, un spectacol de Levente Kocsárdi, inspirat de romanul ”Crimă și pedeapsă ”de F.M. Dostoievski (sâmbătă, de la ora 20), urmat de sesiune Q&A și de jam-session; vernisajul unei expoziții la Muzeul-Atelier de Etnosculptură MC.Donici și un recital susținut de flautistul Vlad A.Colar, în cadrul expoziției (duminică, de la ora 13). Programul muzical va începe cu Flauros, lucrare scrisă de compozitorul Gabriel Mălănciou, inspirată de etnosculpturile artistului Mihai Donici și dedicată flautistului Vlad A. Colar.

Marmeladov, după ”Crimă și pedeapsă”, romanul LUI Fiodor Dostoievski, este ”o monodramă despre patimă și pasiune, despre viciu, ratare, alegeri și predestinare”. Cât adevăr e-n vodcă, cât din germenii geniului în paharul nefericirii și câtă poezie în alcool? – se întreabă, prin personajul său, actorul Levente Kocsárdi. Marmeladov este o experiență teatrală atipică, emoționantă.

Festivalul din Livadă este un proiect al Asociației Culturale Arte-Factum, cofinanțat de Consiliul Județean Timiș.
Accesul publicului la festival este gratuit, pe baza rezervărilor, în limita locurilor, cu respectarea tuturor măsurilor în vigoare referitoare la contextul pandemic SARS- COV2.

Înființată în 2008, Asociația Culturală Arte-Factum este o organizație de cultură comunitară, companie independentă ce desfășoară proiecte de Teatru/ Pedagogie teatrală/ Laborator de instrospecție teatrală/Arte vizuale/Muzică contemporană/Critică teatrală/Regenerare urbană/rurală cu mijloace artistice.