Timisoara

FITT integrează tinerii ucraineni refugiați în Timiș

FITT integrează tinerii ucraineni refugiați în Timiș

Detalii stire

Social links
Categorie
Stiri social
Modificat
acum 1 an si 1 luna
Vizualizari
291

Voteaza & Distribuie

Prezentare stire

Fundația Județeană pentru Tineret Timiș (FITT) demarează un proiect menit să creeze contexte și spații prietenoase tinerilor care s-au refugiat de conflictul armat din Ucraina în județul Timiș. Proiectul „Youth Friendly Spaces for people fleeing war” contribuie la construirea încrederii tinerilor ucraineni în comunitatea locală din județul nostru și invers, stimulând, totodată, participarea tinerilor la viața comunității locale, creând alternative și oportunități de dezvoltare și de petrecere a timpului liber.

Obiectivele proiectului sunt:
·Crearea de spații și contexte prietenoase pentru tineri (centre de tineret, inclusiv unul mobil);
·Sprijinirea și facilitarea accesului la educație și construirea unui context bazat pe participarea comunității;
·Stimularea și dezvoltarea dialogului intercultural între tinerii refugiați și tinerii din comunitatea gazdă;
·Stimularea și construirea încrederii tinerilor ucraineni în comunitatea locală și invers;
·Educarea tinerilor expuși riscurilor cu privire la riscurile și consecințele implicării în acte de violență și criminalitate;
·Crearea de alternative și oportunități de petrecere a timpului liber pentru tineri.

Beneficiarii acestui proiect sunt tineri cu vârste cuprinse între 14 și 35 de ani, aducând împreună atât tineri care s-au refugiat în județul Timiș în urma conflictului armat din Ucraina, dar și tineri din comunitatea locală, timișoreană.

Începând cu luna mai, activități precum identificarea, informarea, conștientizarea și activarea tinerilor ucraineni și români, acordarea de sprijin psihologic și emoțional tinerilor, facilitarea accesului la educație, angajabilitatea, prin servicii de informare, consiliere, orientare, instruire lingvistică (română sau engleză și ucraineană) vor fi implementate de FITT nu doar în Timișoara, ci și în tot județul, printr-un centru mobil de tineret. Prin urmare, FITT va acționa ca un centru de resurse pentru activitățile centrelor de tineret cu ucrainenii.

Toate aceste resurse și activități vor fi pregătite și organizate împreună cu o echipă care implică angajați ucraineni, tineri care au ajuns la FITT cu dorința de a-și ajuta comunitățile, iar grupul țintă va fi nu numai comunitatea ucraineană care s-a refugiat din calea războiului, ci și comunitățile gazdă, scopul principal fiind acela de a-i aduce pe toți împreună, într-o întreagă comunitate unită.

Pentru buna desfășurare a proiectului, FITT lansează apelul pentru recrutarea de personal, pentru următoarele posturi: lucrător de tineret, profesor de limba română, consilier vocațional și psiholog.

Pentru mai multe detalii: fitt.ro/12991-2/

Proiectul beneficiază de sprijin financiar din partea ActionAid.