Timisoara

Formarea geodelor

Detalii stire

Categorie
Stiri educatie
Modificat
acum 1 an si 5 luni
Apartine de
Centrul Gemologic Roman
Vizualizari
328

Voteaza & Distribuie

Prezentare stire

Geodele sunt formațiuni geologice de roci magmatice sedimentare formate datorită activității vulcanice la contactul cu apele hidrotermale și diferite gaze. Geodele sunt formate în milioane de ani de activitate vulcanică geochimică în straturile bazaltice și de tuf vulcanic. Apele hidrotermale, gazele și aerul dau naștere la formațiuni geologice (roci) goale în interior cu formă neregulată în general ovaloidă cu înveliș extern închis la culoare.

Geodele sunt formate din minerale, silicate, cuarț, calcite, dolomite, agat, calcedonie sau jasp în funcție de zona geografică în care s-au format. Geodele prezintă o structură amorfă cu diferite elemente chimice dispuse în straturi neregulate de microcristale. Când un element geologic este majoritar culoarea acestuia influențează cromatica geodei.

Cu toate acestea o parte din geodele decorative sunt colorate artificial pentru o cromatică intensă, dispersată uniform pe toată suprafața și o saturație de culoare intensă. Diversitatea geografică a medilor de formare face ca geodele să difere semnificativ prin formă, culoare și mărime făcându-le deosebit de atractive atât pentru iubitorii de minerale, colecționari cât și de către geologi.

Geodele sunt printre puținele roci amorfe care se folosesc în bijuterii, cu scop științific, în artă, pentru decorațiuni sau scop terapeutic fără a fi șlefuite și fațetate. Geodele de mici dimensiuni se folosesc în stare nativă sau feliate. Răspândire: geodele se întâlnesc în Brazilia, Mexic, Namibia, SUA, Africa, Siberia și zonele cu activitate vulcanică.

centrulgemologicroman.ro