Timisoara

Gazul natural lichefiat, soluție pentru viitor

Gazul natural lichefiat, solutie pentru viitor

Detalii stire

Categorie
Stiri economie
Modificat
acum 1 luna si 1 saptamana
Vizualizari
172

Voteaza & Distribuie

Prezentare stire

GNL (gazul natural lichefiat) este un lichid fără impurități, icolor și netoxic, care se formează în urma răcirii gazului metan la aproximativ – 162ºC (-260ºF) și se poate folosi drept combustibil pentru autoturisme, mașinile de transport marfă și vapoare.

Gazul lichefiat este stocat sub formă de lichid și ars sub formă de gaz. Nu conține umezeală și cenușă, dar mult sulf, ceea ce înseamnă că, cu cât aceste componente sunt mai mici, cu atât este mai mare consumul de combustibil. Pentru instalarea unui astfel de rezervor de combustibil este necesar un teren destul de mare. Amestecul de propan-butan nu este potrivit pentru terenuri cu un nivel ridicat de apă subterană. Gazul lichid este universal, poate alimenta toate aparatele pe gaz din casă: cazan de încălzire centrală tradiționale și cu condensare, cu funcție dublă sau cu rezervor de apă caldă menajeră, aragaz. Este confortabil în exploatare și este utilizat în dispozitive complet automate și fără întreținere.

O unitate de gaz lichid (lichefiat) are un votum de trei ori mai mic decât o unitate de gaz comprimat, ceea ce înseamnă că într-un anumit spațiu poate fi stocată o cantitate mai mare de gaz lichid decât de gaz comprimat. În prezent aproape 100% din mărfuri sunt transportate cu vehicule pe motorină. Gazul lichid (lichefiat) este o alternativă foarte atractivă. GNL oferă performanțe comparabile cu cele ale motorinei, dar pro duce zgomot și emisii mai mici. Datorită conținutului energetic mai mare și a consumului mai redus de combustibil, vehiculul de marfă alimentat cu GNL poate genera reduceri mari de costuri în comparație cu vehiculul diesel standard.

Gazul GPL este un gaz lichid, produs secundar în urma rafinării petrolului. Este depozitat în rezervoare, iar presiunea de depozitare este cuprinsă între 6-8 bari. GPL este obținut prin rafinarea țițeiului sau a gazului natural "umed" extras din petrol, sau din gazele naturale care curg din sol. Arde relativ curat, fără funingine și generează foarte puține emisii de sulf. Deoarece este gaz, nu prezintă riscuri de poluare a solului sau a apei, dar poate provoca poluarea aerului.