Timisoara

Ghid pentru părinții ocupați: Cum poți petrece mai mult timp alaturi de micuțul tău

Ghid pentru părinții ocupați: Cum poți petrece mai mult timp alaturi de micuțul tău

Detalii stire

Categorie
Stiri social
Modificat
acum 2 ani si 11 luni
Apartine de
DWF
Vizualizari
538

Voteaza & Distribuie

Prezentare stire

Dacă ești părinte, fară îndoială te-ai gândit, cel puțin o dată în ultima vreme, că ți-ar plăcea să poți petrece mai mult timp cu micuțul tău. Ritmul amețitor al vieții cotidiene afectează toți adulții, care se lasă prinși în vârtejul de responsabilități. Pentru un copil, iubirea părinteasca este sinonima cu timpul de calitate petrecut în prezența mamei și al tatălui. Nicio jucărie și nicio alta surpriză materială nu pot egala atenția și afecțiunea părinților.

Așadar, în cazul în care și tu vrei să iți găsești mai mult timp pentru copilul tău, poți găsi mai jos câteva sugestii extrem de utile.

1. Implică-l în activitățile tale

Chiar dacă lista cu sarcini este lungă, nu înseamnă că trebuie să faci totul pe cont propriu. Unele activități pot fi integrate cu ușurință în viața celui mic și chiar pot fi transformate în aventuri distractive. De exemplu, dacă trebuie să mergi la cumpărături, ia-ți copilul cu tine și încurajează-l să contribuie la alegerea și găsirea produselor. În timp ce faceți shopping, îl poți întreba ce a făcut în ziua respectivă și îi poți asculta poveștile fără să vă întrerupă nimeni. De asemenea, dacă ai o zi în care trebuie să faci multiple drumuri cu mașina, lasă-l pe cel mic să fie copilot. Ascultați muzică, discutați și râdeți împreună!

2. Stabiliți o zi specială și o activitate doar a voastră

O zi banală de luni se poate transforma, cu ușurință, într-un motiv de bucurie pentru prichindelul tău. Multe studii confirmă faptul că familiile cu obiceiuri și tradiții săptămânale sunt mult mai fericite. Așadar, dacă nu aveți deja, stabiliți o zi și o activitate doar pentru voi, pe care să o respectați cu strictețe în fiecare săptămână. Iată câteva idei care te-ar putea inspira:

  • Luni: ora de citit împreună înainte de culcare
  • Marți: cina pregătită împreună
  • Miercuri: plimbare cu bicicleta în parc
  • Joi: seara de board games sau jocuri de cărți
  • Vineri: seara de pizza și desene animate/filme pentru copii
  • Sâmbăta: grătar în familie și joacă în aer liber
  • Duminică: pregătirea ghiozdanului și a hainelor pentru o noua săptămână

După cum poți observa, nu trebuie să fie lucruri complicate, ci simple activități plăcute atât pentru tine, cât și pentru micuț.

3. Jucați-vă împreună

Joaca este extrem de importantă pentru copii, indiferent de vârstă lor. Aceștia învață enorm din puzzle-uri, board games sau jucării interactive. Când se adaugă în ecuație și timpul petrecut cu părinții, joaca devine una dintre cele mai plăcute activități. Așadar, măcar o data pe săptămână, vino cu un joc nou și încurajează-l pe cel mic să învețe ceva util. Poți încerca, de exemplu, un joc magnetic de la educlass.ro, care îi va pune la încercare imaginația și abilitățile de constructor. Stați împreună și deslușiți jocul – distracția este garantată!

4. Lasă-i mesaje secrete

Când ai zile extrem de aglomerate și chiar nu iți poți rezerva timp pentru copilul tău, surprinde-l cu mici mesaje drăguțe. Îi poți strecura bilețele în pachețelul cu mâncare, în ghiozdan sau în camera lui. Folosește-ți imaginația și lasă-i o serie de mesaje cu legătură intre ele. Ascunde bilețelele prin toată casa și lasă-i indicii simple, pentru a le găsi pe toate. Bilețelul final poate fi poziționat în frigider, lângă o gustare surpriză. În acest mod, îi vei arăta micuțului tău că te gândești la el și că îl iubești, chiar dacă nu ești întotdeauna prezent fizic.

5. Învață să fii atent la semnalele lui

Copiii comunică în foarte multe moduri, chiar și fară să conștientizeze. De aceea, un părinte trebuie să fie prezent și să recepționeze toate semnalele transmise de copil. De exemplu, dacă odrasla ta face mai multe boacăne decât de obicei, poate însemna că încearcă din răsputeri să iți atragă atenția. În mod similar, dacă este foarte agitata și vorbește tare, este clar că simte nevoia de a se face văzută și auzită.

Așadar, fii atent la toate aceste detalii și încearcă să implementezi cel puțin două sau trei tactici din lista de mai sus. Vei vedea cum relația voastră va deveni din ce în ce mai buna!

Sursa foto: pixabay.com/ro/photos/copil-dr%C4%83gu%C5%A3-tata-tat%C4%83l-dragoste-1835730/