Timisoara

Ghid pentru un zâmbet frumos

Ghid pentru un zâmbet frumos

Detalii stire

Categorie
Stiri sanatate
Modificat
acum 2 ani si 6 luni
Vizualizari
336

Voteaza & Distribuie

Prezentare stire

Un zâmbet frumos este ca o carte de vizită. Pentru a vă menține zâmbetul strălucitor, trebuie să acordați atenție sănătății dentare. Menținerea unei danturi sănătoase și a unui zâmbet atractiv la orice vârstă depinde de factori cheie: - respectarea regulilor de igienă orală; - o dietă adecvată cu dulciuri limitate. Vă oferim o serie de sfaturi utile pentru a vă ajuta să fiți fericitul proprietar al unui zâmbet spectaculos, să înțelegeți cauzele bolilor dentare și regulile de îngrijire dentară.

Caria dentară - dușmanul unui zâmbet sănătos

Caria este cea mai frecventă boală dentară care afectează smalțul și dentina dinților. Într-un stadiu avansat, cariile dentare pot duce la pierderea dinților. Cariile apar pe dinți ca urmare a activității bacteriilor. Aceste microorganisme se hrănesc cu zaharurile din alimentele pe care le consumați. În procesul de procesare a zaharurilor, bacteriile eliberează un acid ce distruge smalțul.

După masă, pe dinți se formează o placă moale numită placă bacteriană. Această substanță lipicioasă, cu miros neplăcut, stimulează înmulțirea bacteriilor secretoare de acid. Prin urmare, placa trebuie îndepărtată cu o periuță de dinți, ață dentară, și clătire cu apa de gură. Dacă acest lucru nu se face, atacurile acide pot duce la distrugerea smalțului și la apariția cavităților în dinte. Când cavitatea crește și se apropie de terminațiile nervoase ale dintelui, este posibil să simțiți durere. În acest caz, este necesar să consultați de urgență un dentist care va opri creșterea cavității și va restabili structura dintelui. Conservarea danturii este cheia unui zâmbet sănătos.

Pentru a evita dezvoltarea cariilor, urmați regulile de igienă:

  • spălați-vă dinții de cel puțin 2 ori pe zi cu o pastă de dinți cu fluor;
  • curățați zonele greu accesibile din cavitatea bucală cu ață dentară (cel puțin o dată pe zi);

Creșterea cavităților poate duce la dezvoltarea pulpitei, parodontitei și la pierderea dinților. Este important să nu ratați debutul dezvoltării cariilor. Pentru a menține dinții sănătoși și un zâmbet sănătos, vizitați medicul dentist de 2 ori pe an pentru un control și o igienă orală profesională.

La fel de importante în lupta împotriva cariilor sunt:

  • o dietă care exclude pe cât posibil alimentele care conțin zahăr, băuturi carbogazoase și acide;
  • menținerea echilibrului hidric al organismului pentru o producție suficientă de salivă - un agent de curățare naturală a gurii de bacterii și resturi alimentare;
  • utilizarea apei potabile care conține fluor.

Fluorul este benefic pentru menținerea sănătății dinților și a unui zâmbet frumos. Întărește smalțul și ucide bacteriile. Consumul de apă potabilă fluorurată este una dintre cele mai eficiente modalități de menținere sănătatea cavității bucale. Pentru prevenirea cariilor, stomatologia modernă oferă utilizarea pastei de dinți cu fluor, apă de gură cu fluor, precum și lacuri fluorurate și geluri pentru întărirea smalțului.

Cum să vă spălați dinții în mod corespunzător?

Spălați-vă pe dinți de cel puțin 2 ori pe zi (întotdeauna dimineața și înainte de culcare)Aplicați periuța pe dinți la un unghi de 45 de grade față de linia gingiei. Mai întâi curățați dinții superiori cu mișcări verticale și de rotație de sus în jos, apoi dinții inferiori cu mișcări de jos în sus. Suprafețele de mestecat ale dinților sunt curățate prin mișcări orizontale sau de rotație. Nu uitați să vă curățați limba pentru a îndepărta bacteriile de pe suprafața sa. Fiecare proces de curățare trebuie să dureze cel puțin 2-3 minute.

De ce folosim ața dentară?

Pentru a vă menține dantura sănătoasă este obligatoriu să folosiți ața dentară. Ața dentară este un fir de mătase care ajută la îndepărtarea plăcii și a particulelor de alimente din locuri greu accesibile. Tehnica corectă de curățare este esențială pentru eficiența procesului:

  • folosiți un fir de aproximativ 45 cm lungime;
  • înfășurați o parte din ață în jurul degetelor mijlocii, lăsând 2-5 cm de fir pentru curățare;
  • țineți firul între degetul mare și arătător;
  • după realizarea unei bucle în formă de C, curățați spațiile interdentare cu mișcări în sus și în jos, inserând ața dentară ușor chiar sub linia gingiei;
  • folosiți o secțiune curată de ață pentru fiecare dinte.

Aveți grijă să nu răniți țesutul gingival moale.

Pentru informații detaliate despre cum să vă mențineți un zâmbet sănătos, faceți o programare la clinica stomatologică Omnia Dental. Igieniștii noștri vă vor oferi sfaturi individuale cu privire la alegerea mijloacelor și metodelor de protejare a dinților și vor efectua o curățare de înaltă calitate a cavității bucale.

Vizitele regulate la dentist vă vor ajuta să vă mențineți frumusețea zâmbetului pentru anii următori.