Timisoara

Anunt Diamant Euroinstal - Bulevardul 16 Decembrie 1989

Euroinstal Timisoara - Bulevardul 16 Decembrie 1989
https://euro-instal.ro

Ghidul sumar al perioadei de fertilitate

Ghidul sumar al perioadei de fertilitate

Detalii stire

Categorie
Stiri sanatate
Modificat
acum 11 luni si 4 zile
Apartine de
DWF
Vizualizari
479

Voteaza & Distribuie

Prezentare stire

Pentru femeile care își doresc să rămână însărcinate, cunoașterea perioadei în care sunt fertile este esențială, pentru a putea avea un contact sexual în zilele potrivite. Pe parcursul unei luni, există doar câteva zile în care o femeie poate rămâne gravidă, iar acest interval se numește „fereastra fertilă”.

Această “fereastră fertilă” variază de la o femeie la alta, în funcție de durata ciclului menstrual, însă regula de bază este aceeași: obținerea unei sarcini este posibilă numai dacă are loc un contact sexual neprotejat în ziua ovulației sau cu câteva zile înainte și după acest moment. Prezentăm în acest articol un scurt ghid al perioadei de fertilitate, astfel încât femeile care își doresc să planifice o sarcină să fie cât mai bine informate.

Care este perioada fertilă

„Fereastra fertilă”, adică intervalul în care o femeie poate rămâne însărcinată pe parcursul unei luni, este de numai 7-10 zile. Această perioadă începe cu aproximativ 5 zile înainte de ovulație, iar ovulația (eliberarea unui ovul care poate fi fecundat) are loc la jumătate ciclului menstrual.

Pentru femeile care au un ciclu menstrual regulat, data ovulației este ușor de stabilit, pentru că are loc la jumătate ciclului, adică în ziua 14 pentru un ciclu cu durata de 28 de zile sau în ziua 15 pentru un ciclu mai lung, de 30 de zile. Prima zi a unui ciclu menstrual este prima zi de menstruație.

Perioada fertilă poate fi calculată destul de ușor, după acest exemplu:

  • Menstruație: zilele 1-5 ale ciclului menstrual - perioadă nefertilă
  • După menstruație: zilele 6-9 - perioadă nefertilă
  • Înainte de ovulație: zilele 10-13 - cea mai fertilă perioadă
  • Ovulatie: ziua 14 (ovulul supraviețuiește până la 24 de ore după eliberarea din ovar, timp în care poate fi fecundat) - perioadă fertilă
  • După ovulație: zilele 15-16 - perioadă fertilă
  • Finalul ciclului menstrual: zilele 17-28 - perioadă nefertilă

Prin urmare, cele mai mari șanse de apariție a unei sarcini sunt atunci când are loc un contact sexual neprotejat cu 4-5 zile înainte de ovulație, deoarece spermatozoizii pot supraviețui până la 5 zile în tractul genital feminin.

O femeie care a avut contacte sexuale neprotejate în intervalul „ferestrei fertile”, dar nu a obținut o sarcină după un an de încercări, ar trebui să meargă la medic, pentru investigații. Astfel, ea poate să afle din timp care sunt cauzele care au provocat infertilitatea și ce tratamente pot fi eficace în cazul ei.

Monitorizarea ovulației

Pentru femeile care au un ciclu menstrual neregulat este mai greu să estimeze data exactă a ovulației. Nu există metode foarte sigure pentru a face asta, în afară de ecografiile vaginale. Sunt disponibile, totuși, teste de ovulație în farmacii, care pot fi făcute acasă, la fel ca testele de sarcină. În plus, există semne care pot indica apropierea ovulației:

  • Ușoare crampe în partea de jos a abdomenului
  • Secreție vaginală, transparentă, cu o consistență de albuș de ou, mai abundentă
  • Apetit sexual crescut
  • O ușoară creștere a temperaturii bazale (care poate fi verificată cu ajutorul unui termometru special, bazal).

Ovulația poate să difere de la o lună la alta, chiar și la femeile care au un ciclu menstrual regulat. Astfel, eliberarea ovulului poate să aibă loc mai devreme sau mai târziu decât ar fi normal, iar aceste variații pot să apară mai ales în perioadele de stres sau atunci când femeia urmează o dietă strictă sau are un stil de viață haotic.

În concluzie, pentru obținerea unei sarcini este necesară cunoașterea perioadei fertile și a datei ovulației. În acest fel, pot fi planificate mai ușor zilele în care trebuie să aibă loc contactul sexual.


Referințe:

1. Fertility Coalition, Last updated: 03/07/2020 - Your Fertility right time for sex, available at yourfertility.org.au
2. Rachel Gurevich , Medically reviewed by Meredith Shur, MD, on April 20, 2020 —
How Long Does Ovulation Last?, available at verywellfamily.com
3. Jayne Leonard on January 2, 2020, Medically reviewed by Holly Ernst, P.A. — What days can you get pregnant?, available at medicalnewstoday.com


Sursa foto: pixabay.com/ro/photos/ordinea-de-zi-calendar-femeie-2923057/

Anunt Diamant ASA NST

ASA NST Timisoara - Produse si echipamente de protectie, Papetarie, Produse de curatenie, Produse food si non food, Etichete
https://asa-nst.ro