Timisoara

Gataia

Dobrești

Detalii

Adresa
Gătaia
Categorie
Localitati din judetul Timis
Modificat
acum 3 luni si 5 zile
Vizualizari
1674

Voteaza & Distribuie

Prezentare

Gătaia este un oraș din județul Timiș, Banat, România la 52 de kilometri de Timișoara, cu o populație de 8.103 locuitori. De Gătaia aparțin localitățile Butin, Percosova, Sculia, Șemlacu Mare și Șemlacu Mic.

Localizare
Localitatea Gătaia, împreună cu cele cinci sate aparținătoare ce se găsesc în imediata apropiere a acestei așezări este situată în partea de sud-vest a țării având următoarele coordonate geografice: -latitudine nordică 45gr 22' -longitudine estică 21gr 25' Localitatea Gătaia,reședință de oraș, se întinde pe ambele maluri ale râului Bârzava.Satul Sculia este așezat pe cursul râului Bârzava,dar spre vest de Gătaia. Celelalte sate(Șemlacul Mare,Șemlacul Mic,Butin și Percosova) se găsesc așezate spre sud de Gătaia în jurul dealului Șumig, o veche urmă vulcanică în Câmpia Tisei. Gătaia se găsește situată pe drumul național DN58 ce leagă municipiul Timișoara cu municipiul Reșița(Caraș-Severin), la 52 km distanta fata de Timișoara si 47 km distanta fata de Reșița.

Istorie

Localitatea este atestata documentar, pentru prima data, în anul 1323 sub denumirea de Gothalö. Din anul 1779, localitatea se alipește la judetul Timiș, pentru ca în 1823 să fie donată scriitorului maghiar Gorove Laszlo. În 1935, a fost reședință de plasă.
Legea 83/2004 a ridicat comuna Gătaia la rangul de oraș.