Timisoara

Hernia de disc, cea mai frecventă cauză a durerilor de spate

Hernia de disc, cea mai frecventă cauză a durerilor de spate

Detalii

Categorie
Boli / afectiuni
Modificat
acum 2 luni si 2 saptamani
Apartine de
Seo 365
Vizualizari
90

Voteaza & Distribuie

Prezentare

Durerile de spate reprezintă un context medical cu potenţial foarte mare de manifestare pe toate palierele de vârstă. Cauzele pot fi multiple şi variate, unele dintre acestea fiind reprezentate de disfuncţionalităţile coloanei vertebrale. În funcţie de specificul manifestărilor şi de istoricul medical al pacientului, şi efectuând investigaţii imagistice, medicul neurolog poate pune rapid diagnosticul corect.

Disfuncţionalităţi la nivelul coloanei vertebrale


Coloana vertebrală este axul central al corpului uman. Este un sistem complex de vertebre, discuri, articulaţii, muşchi şi nervi. Orice problemă apărută la oricare dintre aceste părţi componente are potenţial de a afecta starea generală a coloanei vertebrale, generând dureri şi disconfort. Una dintre cele mai frecvente disfuncţionalităţi este specifică discurilor intervertebrale. Atunci când un disc intervertebral începe să se degradeze, o hernie de disc poate fi un diagnostic pe care medicul neurochirurg îl va stabili. Tot la nivelul coloanei se pot manifesta modificări de formă şi curbură, ce pot indica apariția unei scolioze, cifoze sau lordoze.

Hernia de disc


Hernia de disc se produce atunci când discul intervertebral se degradează şi nu îşi mai poate efectua rolul de tampon între vertebre. Coloana vertebrală conţine 26 de discuri intervertebrale. Atunci când discul degradat este poziţionat în zona lombară, respectiv în aria inferioară a coloanei, afecţiunea pe care o generează se va denumi hernie de disc lombara. Discurile lombare au sarcina de a amortiza șocurile produse în organism în timpul mersului, alergării, realizării activităților fizice. Ţesutul exterior al unui disc lombar este elastic, acesta protejând un nucleu pulpos gelatinos. Atunci când țesutul exterior se rupe sau se crapă, conţinutul gelatinos din interior se va prelinge, ajungând pe nervii spinali.

Cauzele degradării discurilor intervertebrale


Disfuncţionalităţile de la nivelul coloanei sunt specifice înaintării în vârstă și procesului de îmbătrânire a organismului, însă există şi contextele în care persoane tinere manifestă dureri şi disconfort în zona lombară.
Odată cu înaintarea în vârstă, discurile suportă un proces de deshidratare, fapt ce poate favoriza deteriorarea calităţii acestora, crăparea ţesutului exterior, prelingerea nucleului gelatinos şi instalarea herniei de disc.

Alte cauze pot fi reprezentate de un stil de viaţă nepotrivit, de sedentarism şi obezitate, de consumul excesiv de tutun, postura incorectă a corpului, activităţile fizice foarte solicitante, precum şi de traumatismele suferite în zona coloanei. Toate acestea pot afecta calitatea discurilor intervertebrale, devenind rigide, pierzându-şi funcţiile şi generând dureri la nivelul spatelui şi membrelor, indiferent de vârsta pacientului.

Filtre

Tip: Afectiuni