Timisoara

Herta Muller: Cercul dracesc al cuvintelor

Herta Müller: Cercul drăcesc al cuvintelor

Detalii expozitie

Categorie
Expozitii
Modificat
acum 2 luni si 3 saptamani
Apartine de
Muzeul de Arta
Vizualizari
1038

Reprezentari

DataOraLocatie
Joi 13 februarie 2014 - Miercuri 5 martie 201410.00 -18.00

Voteaza & Distribuie

Prezentare expozitie

Muzeul de Artă Timişoara, în parteneriat cu Centrul Cultural German Timișoara, va vernisa astăzi, 13 februarie 2014, la ora 18, expoziția „Herta Müller: Cercul drăcesc al cuvintelor” la Palatul Baroc, din Piaţa Unirii 1.

Prof. dr. Roxana Nubert de la Universitatea de Vest din Timișoara și Werner Kremm, redactor-șef la ziarul german „Banater Zeitung” și fost membru al „Grupului de Acțiune Banat” vor relata despre opera și evoluția Hertei Müller. De asemenea, Claudia Ieremia, actriță la Teatrul Național Timișoara, va susține scurte lecturi scenice.

Expoziția descriptivă „Herta Müller: Cercul drăcesc al cuvintelor“, realizată de Goethe-Institut în parteneriat cu Literaturhaus Berlin, oferă prin documente, fotografii de familie, interviuri înregistrate, colaje și fragmente extrase din actele Securității o privire asupra operei și vieții scriitoarei și laureatei Premiului Nobel, Herta Müller. În cadrul expoziţiei sunt dezvăluite fațete mai puțin cunoscute publicului a activităţii Hertei Müller și parcursul vieții autoarei, începând cu copilăria petrecută în Banat și până la decernarea Premiului Nobel sunt dezvăluite în cadrul expoziției.

Herta Müller s-a născut în anul 1953 în satul bănățean Nițchidorf și a studiat germanistica și romanistica la Timișoara. Pe parcursul mai multor ani ea a fost constant acostată de Securitate, fiind marcată de urmăririle și constrângerile sistemului comunist. În anul 1987 ea a emigrat în Republica Federală Germania. De România nu s-a putut însă desprinde în totalitate niciodată. Chiar și la mult timp după sfârșitul regimului comunist din România, Herta Müller dezbate tema dictaturii. Prin stilul pregnant de a scrie, prin felul deosebit de a reprezenta propriile experiențe și prin modul de a ilustra în operele ei situații dramatice, Herta Müller este pe plan internațional una dintre cele mai apreciate autoare. În anul 2009 a fost distinsă cu Premiul Nobel pentru literatură.

Expoziția poate fi vizitată la Muzeul de Artă din Timișoara din 13 februarie până în 5 martie 2014 în intervalul orar 10 - 18.

Program-cadru:

21 februarie, ora 17
Masă rotundă cu Rodica Binder, expert în literatură și fost redactor la Departamentul Român al Postului de Radio Deutsche Welle, cu scriitorul Radu Pavel Gheo, și cu traducătorul Alexandru Al. Șahighian.

20 și 27 februarie, orele 11 - 15
4 martie, orele 10 – 12
Tururi ghidate prin expoziție