Timisoara

Anunt Diamant Euroinstal - Giroc

Euroinstal Giroc - boilere, centrale termice, sisteme de incalzire
https://euro-instal.ro

Impactul negativ adus de distrugerea habitatelor naturale

Impactul negativ adus de distrugerea habitatelor naturale

Detalii stire

Categorie
Stiri editorial
Modificat
acum 1 an si 3 luni
Apartine de
Perspektive Vision
Vizualizari
395

Voteaza & Distribuie

Prezentare stire

Rolul habitatelor naturale este acela de a păstra în forma naturală, de bază, specii de plante, pasări, animale și alte viețuitoare precum și forme de relief, materii primeși alte elemente care se află pe care de dispariție, sunt rare sau chiar unice. Acestea pot fi astfel de mai multe tipuri însă rolul acestora este unul comun iar pentru asta, s-au realizat diverse legi, acorduri și reglementări atât la nivel de țări cât și de continent și chiar la nivel mondial.

Cele maimari pericole pentru un habitat natural sunt aduse de către acțiunea nocivă a aerului poluat prin diverse metode, în special dacăîn apropiere de află fabrici, centreal sau alte centre de producție în urma cărora rezultă anumite grade de poluare. Acesta este și cazul unei încercări de a ridica o stație hidroenergetică chiar în cadrul Parcului Național Defileul Jiului care ar fi trebuit să furnizeze energie pentru zona Bumbesti-Dumita-Livezeni. Oprit îninstanțăîn anul 2017, s-a încercat rejudecarea cazului însă fară succes, proiectul fiind incompatibil cu legislațiile naționale și cele europene.

Atunci când se dorește ridicarea unei instalații în cadrul sau în apropierea unei rezervatii naturale sau a altor zone protejate, este nevoie de dovezi clare care să arate că acea zonă nu vă fi afectată în nici un fel nici în cadrul ridicării instalației și nici când aceasta va intra în funcțiune. În cazul de față însă, dezavantajele ar fi fost multiple, atât pe moment câtși pe viitor, mai ales în contextul secetelor din ce în ce mai vizibile din ultimii ani și perioadei foarte lungi de refacere a florei și faunei din aceste zone.

Doar în cazuri cu adevărat importante, excepționale, așa cum sunt numite de experți și menționate în codul de legi, se pot face modificări, însă cu acordul instituțiilor necesare și sub supraveghere strictă. În cazul de față, mai sus menționat, blocarea și limitarea debitului răului Jiu ar fi condus la afectarea formelor de viață acvatice în special dar și a celor terestre, precum plante si copaci ce ar fi avut nevoie în mod constant de cantități de apămaimari.

Prin realizarea a numeroase studii, atâtla nivel național cât și international, în 1996, 2011 dar șiîn 2015 au fost aduse numeroase argumente prin care să se poată observa că nu doar construcția ci mai ales punerea înfuncțiune a facilității vă afecta marea majoritate a viețuitoarelor din zona Jiului. Iar acesta nu este singurul caz, unul asemănător fiind întâlnit de-a lungul răului Mureș, în zonele Călimani-Gurghiu și Defileul Muresului Superior, fiind vorba despre amenajarea hidroenergetică Răstolița. Aceasta este amplasată în siturile Natura 2000 din aceste două zone. Astfel, potrivit cercetărilor realizate de experți, proiectul amenajării hidroenergetice Răstolița afectează negativ starea ecologică a cel puțîn 10 corpuri de apă, dintre care 8 vor fi deteriorate grav, încălcându-se printre altele principiul nondeteriorării stabilit prin Directiva cadru privind apa (DCA).

Pentru protejarea acestor locații precum și a altora, acolo unde se încearcă prin metode ilegale sau prin schimbarea legilor construcția de astfel de amplasamente precum și de alt tip, a fost demarat un proiect numit ”Guvernanță participativă prin implicarea societății civile în protecția naturii din România”, ce este derulat de Federația Coaliția Natura 2000 în parteneriat cu Asociația Pro Democrația Club Brașov, cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021.

Anunt Diamant Alexandru Mușătoiu Cabinet de Avocat

Alexandru Mușătoiu Cabinet de Avocat Timișoara - Alexandru Mușătoiu este membru al Baroului Timiș. Cabinetul de avocat a fost fondat în anul 2006, poziționându-se în segmentul cu cei mai buni și serioși avocați din Timișoara.
https://musatoiu.com