Timisoara

Anunt Diamant Timisoreni.ro - publicitate online

Oferim publicitatea online prin intermediul site-urilor: timisoreni.ro, ​bucuresteni.ro, ​aradeni.ro, ​roportal.ro, ​clujeni.com, ​ghid-constructii.ro etc, medicina-umana.ro si constanteni.ro suport clientului pentru o promovare de calitatea in mediul online.
https://www.timisoreni.ro/site/publicitate/

Importanța scarificării pentru un gazon sănătos

Importanța scarificării pentru un gazon sănătos

Detalii stire

Categorie
Stiri casa si gradina
Modificat
acum 11 luni si 1 saptamana
Apartine de
DWF
Vizualizari
244

Voteaza & Distribuie

Prezentare stire

Dacă te-ai decis să îți pui gazon în curte, trebuie să îți asumi și anumite responsabilități pentru întreținerea acestuia. Aceste responsabilități constau într-o serie de lucrări care trebuie efectuate cu regularitate, iar printre ele se numără și scarificarea gazonului. Scarificarea este o operațiune vitală pentru un gazon sănătos, iar despre importanța ei vom vorbi mai pe larg în cuprinsul acestui articol.

Ce este scarificarea și cu ce se face


Scopul scarificării este acela de a curăța gazonul și de a asigura o bună aerare la nivelul solului. În timpul operațiunii de scarificare se îndepărtează de pe gazon buruienile, mușchiul, resturile vegetale și stratul îngroșat de mulci care se acumulează la nivelul solului. În acest mod, iarba este lăsată „să respire”, iar solul este eliberat de aceste resturi care împiedică aerarea, precum și absorbția apei și a substanțelor nutritive.

Operațiunea poate fi efectuată manual, cu unelte simple precum grebla pentru scarificat sau scarificatorul cu roți, însă dacă nu vrei să faci efort, alege un scarificator electric. Acesta este un utilaj asemănător mașinilor electrice de tuns iarba, însă rolul său este acela de a îndepărta resturile vegetale de pe gazon, fiind ideal mai ales pe suprafețele întinse.

Care este scopul scarificării


Buruienile consumă resurse importante de apă și nutrienți, având și un ritm de creștere accelerat, ceea ce face să se extindă rapid pe suprafața gazonului, ajungând astfel să „sufoce” firele de iarbă. În ceea ce privește resturile vegetale, deși sunt benefice până la un anumit punct, dacă se acumulează în exces, duc la scăderea cantității de apă și nutrienți din sol.

Prin scarificare se elimină aceste riscuri, iar gazonul se poate dezvolta uniform și sănătos, având la dispoziție toate resursele. De asemenea, prin îndepărtarea stratului excesiv de mulci, se permite și dezvoltarea rădăcinilor, care vor fi astfel mai adânc și mai bine înfipte în sol. Nu în ultimul rând, prin scarificare se îmbunătățește și drenajul, împiedicându-se băltirea apei pe gazon, care ar favoriza apariția ciupercilor ce provoacă boli, precum și dezvoltarea mușchilor sau a buruienilor.

Cum se face scarificarea


Scarificarea manuală constă în greblarea gazonului cu una din acele unelte amintite puțin mai devreme. Se trece de 2-3 ori prin fiecare zonă a gazonului, alternând direcțiile pentru a nu culca iarba la pământ, iar pentru o scarificare în profunzime se recomandă cel mult 4-5 treceri prin fiecare zonă. Dacă pe gazon și-au făcut apariția buruieni rezistente, acestea trebuie îndepărtate în prealabil. Regula este valabilă și în cazul în care folosești un scarificator electric, doar că de data aceasta utilajul va face toată treaba în locul tău, iar tu va trebui doar să îl ghidezi pe gazon. Resturile rezultate în urma scarificării se îndepărtează la distanță cât mai mare de gazon.

Când e nevoie de scarificare


Prima scarificare poate fi făcută la cel puțin un an după plantarea gazonului, întrucât până atunci firele de iarbă sunt încă fragile și nici nu se acumulează o cantitate mare de resturi vegetale. După aceea, scarificarea se face o dată sau de două ori pe an, în funcție de nevoi, însă niciodată vara sau iarna. Pe timp de vară, iarba este supusă unui stres ridicat din cauza căldurii, iar stratul de mulci protejează solul, împiedicând evaporarea apei.

Iarna nu există condițiile optime pentru ca stratul de mulci îndepărtat prin scarificare să se refacă, iar în acest mod riști ca gazonul să fie total compromis. Prin urmare, cele mai bune perioade pentru scarificare sunt primăvara și toamna. Scarificarea de primăvară se face, de preferință, în perioada aprilie-mai, fiind una superficială, cu 2-3 treceri prin fiecare zonă. Toamna se face o scarificare mai profundă, de preferat pe parcursul lunii septembrie.

În final, mai trebuie să reții faptul că fiecare scarificare se face după ce gazonul a fost tuns în prealabil, pentru că în acest mod sunt îndepărtate eficient și resturile de iarbă rămase.

Anunt Diamant Euroinstal - Giroc

Euroinstal Giroc - boilere, centrale termice, sisteme de incalzire
https://euro-instal.ro