Instrumente noi de dezvoltare a agriculturii susținute de comunitate în România
În perioada noiembrie 2014-noiembrie 2016, asociația CRIES-Centrul de Resurse pentru Inițiative Etice și Solidare a fost partener în cadrul proiectului Be part of CSA!, care și-a propus dezvoltarea unor noi instrumente de promovare a agriculturii susținute de comunitate.
O echipă de lucru interdisciplinară din România, Ungaria, Cehia și Franța a participat la realizarea instrumentelor de lucru și a activităților din proiect, după cum urmează:
Implicarea în acest proiect ne-a permis să înțelegem mai bine cum evoluează domeniul agriculturii susținute de comunitate la nivel european, dar și să dezvoltăm strategii comune de acțiune în regiune. Ne confruntăm cu probleme similare, cum ar fi dispariția micilor producători, reducerea accesului la alimente de calitate, dezvoltarea unei agriculturi intensive cu imapct negativ asupra mediului, creșterea dependenței de industria de agro-business (tratamente, semințe, etc). În România, cel mai cunoscut exemplu de agricultură susținută de comunitate este parteneriatul ASAT, prin care consumatorii se angajează să susțină mici producători care cultivă natural, împărțiind cu aceștia riscurile și beneficiile unei producții naturale și de sezon. Din 2008, când am inițiat acest demers, peste 1500 de familii de consumatori au dezvoltat relații directe cu producători locali. Mihaela Vețan, președine Asociația CRIES.
Proiectul Be part of CSA! a fostco-finanțat prin Programul ERASMUS+ 14/KA2AE/2370. Organizațile implicate în implementarea proiectului sunt TVE (Hungaria), PRO-BIO LIGA (Republica Cehă), Rețeaua URGENCI (Franța) și Asociația CRIES (România). Rezultatele proiectului pot fi consultate la pagina http://csa.cries.ro/.