Timisoara

Întreținerea granitului: 5 sfaturi de care să ții cont

Întreținerea granitului: 5 sfaturi de care să ții cont

Detalii articol

Categorie
Articole amenajare si decoratiuni
Modificat
acum 2 luni si 2 saptamani
Vizualizari
87

Voteaza & Distribuie

Prezentare articol

Granitul este o rocă naturală dură, cu rezistențe mecanice foarte bune, motiv pentru care este folosit cel mai des pentru placarea diferitelor suprafețe. În ciuda rezistențelor și a frumuseții care nu se pierde în timp, granitul are nevoie de întreținere tocmai pentru a-și putea păstra caracteristicile. Află cum se realizează întreținerea granitului în mod corect, dar și care sunt sfaturile pe care ar trebui să le ai în vedere în acest sens.

Șterge frecvent praful de pe suprafața granitului


În funcție de tipul granitului, acesta poate fi curățat în primă fază prin aspirare de praf. Granitul lucios nu are atât de mult de suferit din cauza prafului, însă dacă vorbim despre granit fiamat, acesta este mai pretențios deoarece are o suprafață poroasă care poate necesita curățare cu ajutorul unei lavete mai aspre sau cu o perie. În acest fel, se evită formarea depunerilor de praf care sunt mai dificil de curățat ulterior, iar granitul își păstrează aspectul deosebit fără a fi nevoie de foarte multe investiții sau compromisuri.

Curăță murdăria cu ajutorul unei lavete umede


Pentru granit nu se recomandă aparatele de spălat cu presiune sau dispozitivele de curățare cu abur. Acestea pot deteriora destul de mult suprafața granitului, așa că se recomandă folosirea unei lavete moi, umezită cu apă caldă. Această lavetă sau mop va putea curăța în mod eficient suprafețele fără a fi necesar să insiști foarte mult. Totuși, este nevoie să optezi pentru un material moale, care să nu fie abraziv și să producă zgârieturi fine la nivelul suprafețelor.

Nu folosi clor sau alte substanțe chimice pe granit


Deși, este un material compact, rezistent la chimicale în cea mai mare măsură, granitul necesită atenție la nivelul folosirii clorului în mod direct pe suprafață. Clorul poate decolora suprafața granitului, iar această schimbare este ireversibilă. Din acest motiv, este important să nu folosești substanțe chimice foarte agresive, ci să te rezumi la folosirea unui detergent blând, potrivit suprafețelor. Cel mai indicat este să cauți în magazine produse speciale pentru curățarea granitului pentru a te asigura că faci alegerile corecte. Chiar dacă pe piață există foarte multe produse de curățare, nu sunt toate potrivite pentru suprafețe atât de fine și de elegante, așa cum este granitul.

Impermeabilizează granitul înainte de orice curățare


Atunci când montezi elemente de granit, prima grijă ar trebui să fie aceea care ține de impermeabilizarea suprafețelor. Există impermeabilizanți speciali care protejează suprafețele din granit sigilându-le foarte eficient, astfel încât acesta să poată rezista cât mai bine în timp, indiferent de expunere sau de condițiile exterioare. Se poate folosi un lac protector care să protejeze de decolorare în cazul suprafețelor direct expuse în bătaia soarelui și de asemenea care să protejeze de influența apei.

Șterge suprafețele umede cu un șervețel sau prosop


Pentru a prelungi cât mai mult durata de viață a granitului, dar și aspectul special, este recomandat să ai în vedere ștergerea suprafețelor și a stropilor de apă cu o lavetă. Dacă aceștia se usucă pe suprafață se poate forma calcarul, iar în plus se poate produce decolorarea suprafețelor. În consecință, este recomandat ca suprafețele din granit să fie complet uscate, indiferent dacă vorbim despre granitul din zona dușului sau despre blaturile de baie sau bucătărie din granit.

Granitul este un material elegant și rezistent, dar pentru a-i îmbunătăți performanțele este nevoie să ai grijă de acesta. Alege să cureți frecvent granitul și să îl ferești de produse chimice, iar acesta se va prezenta la fel de frumos mai mult timp.

Sursa foto: unsplash.com/photos/FaTf3ppLIB

Filtre articol

Categorie articol: Mesterul casei