Timisoara

Iohanisfeld

Dobrești

Detalii

Adresa
Iohanisfeld
Categorie
Localitati din judetul Timis
Modificat
acum 7 luni si 4 zile
Vizualizari
1170

Voteaza & Distribuie

Prezentare

Iohanisfeld este o localitate în județul Timiș, Banat, România.

Localizare
Iohanisfeld se găsește în sud-vestul județului Timiș, între Canalul Bega și Râul Timiș, la circa 4 km distanță de granița cu Serbia. Este traversat de drumul național DN59B Cărpiniș - Deta. La Iohanisfeld accesul se face și pe calea ferată, localitatea fiind punct terminal pentru calea ferată Cărpiniș-Ionel. Există 4 perechi de trenuri pe zi la Cărpiniș și mai departe cu legătură la Timișoara.

Cea mai apropiată localitate este Meda, în Serbia, însă nu există un punct vamal direct. Celelalte localități vecine sunt Otelec (6 km), Foeni (7 km) și Ivanda (8 km).

Istoric

Localitatea este relativ tânără, ea fiind înființată de coloniștii germani (șvabi bănățeni) în 1805, la circa 90 de ani de la începutul colonizării Banatului. Aceștia erau veniți în mare parte din localități învecinate, pe domeniile grofului Johann Buttler cu care au încheiat contracte de arendă. Coloniștii s-au stabilit rapid, la numai 2 ani de la construcția primelor case, iar ei au început și construcția primei școli.

După unirea Banatului cu România, numele localității a fost schimbat în Ionești, mai apoi în Ionel. În prezent, numele oficial este din nou Iohanisfeld, deși neoficial continuă să fie cunoscută sub numele de Ionel.