Timisoara

Jocul Regilor

Jocul Regilor cu Maia Morgenstern

Detalii spectacol

Categorie
Spectacole
Modificat
acum 2 ani si 1 luna
Vizualizari
653

Reprezentari

DataOraLocatie
Luni 18 aprilie 201619:00

Voteaza & Distribuie

Prezentare spectacol

Ce ar trebui să facă o femeie când este asaltată de doi nebuni? Primul îi salvează trupul, cel de-al doilea îi deschide sufletul. Primul este generos, bogat, mărinimos, iar al doilea este spiritual și plin de farmec. Primul este isteric; în schimb, cel de-al doilea este coleric.

Primul te amenință că se va sinucide, cel de-al doilea că se va lăsa ucis de naziști. Ce poate face o femeie care ține, în egală masură, la amândoi? Piesa lui Kohout este scrisă cu ironie, subtilitate și umor negru. Există o anumită nebunie tragi-comică în reacţiile tuturor personajelor din acest spectacol. Dramele reale se amestecă cu ridicolul situațiilor, minciunile cu adevărul, şi numai astfel jocul vieții devine complet, se dezvăluie în sinopsis.

O bizară comedie neagră cu un subiect delicat, relaţiile dintre un evreu şi cuplul care îl ascunde în timpul persecuţiilor naziste, dar și mult după aceea, tustrei personaje enigmatice, un triunghi pasional, tensionat, o piesă captivantă cu uluitoare derulare a intrigii, unde firul poveştii e în permanenţă înnodat.

Scrisă în 1978, piesa a fost excepțional tradusă de Alexandru Al. Şahighian. Născut la Praga în 1928, Pavel Kohout a fost, în prima parte a vieţii sale, un susţinător fervent al comunismului (inclusiv în chip deaparatcik), pentru a deveni, după mijlocul anilor 1950, un la fel de aprig militant împotriva lui, redactând, împreună cu Václav Havel, celebra Charta 77, un moment cheie în mişcarea de rezistenţă faţă de regimul comunist totalitar.

În 1979, după ce i s-a decernat Premiul Austriac de Stat pentru Literatură Europeană şi după ce a devenit consilier literar al faimosului Burgtheater din Viena, autorităţile cehoslovace l-au ostracizat. Autor de piese şi de scenarii de film, dar şi de romane şi eseuri, Kohout a ales exilul în Austria, de unde întoarcerea în patrie nu i-amai fost permisă decât după 1990.

Filtre spectacol

Perioada: Astazi, Saptamana curenta, Luna curenta