Timisoara

Jocuri și activități care stimulează dezvoltarea cognitivă a copiilor

Jocuri și activități care stimulează dezvoltarea cognitivă a copiilor

Detalii

Categorie
Stil de viata
Modificat
acum 3 saptamani si 6 zile
Vizualizari
119

Voteaza & Distribuie

Prezentare

Orice părinte își dorește un copil sănătos, isteț și plin de încredere în sine. Pentru a-l ajuta în acest demers, este nevoie de acțiuni constante, pline de intenție, care să-l determine pe cel mic să se dezvolte cât mai mult în primii săi ani de viață și nu numai. Iată cum îi poți încuraja dezvoltarea cognitivă, o parte extrem de importantă pentru un viitor adult inteligent!

1. Cumpără-i jocuri de logică

Abilitățile cognitive sunt deprinse cel mai bine de către cei mici prin intermediul jocului. Aceștia sunt mai deschiși la orice tip de material educativ, atât timp cât folosirea lui provoacă amuzament, plăcere sau curiozitate. De aceea, poți investi în câtevajocuri de logică pentru copii, tematice, în funcție de pasiunile celui mic. Astfel, îl vei ajuta să exploreze o zonă care îi stârnește deja curiozitatea, în cel mai productiv mod posibil. Dacă găsești jocuri de logică bune de jucat în doi sau în mai mulți, cu atât mai bine; interacțiunea cu tine sau cu prietenii săi îl va încuraja și mai mult să învețe!

2. Pune-i la dispoziție puzzle-uri

Chiar dacă pare, la prima vedere, doar o activitate de petrecut timpul liber, completarea unui puzzle se poate dovedi foarte utilă pentru dezvoltarea cognitivă a celui mic. Acesta învață să gândească în perspectivă, să facă tot felul de conexiuni, să își ascută perspicacitatea și să rezolve din ce în ce mai rapid și mai ușor probleme. Începe cu puzzle-uri simple, apoi treci treptat la grade de dificultate din ce în ce mai mari sau la imagini cu mai multe piese. Astfel, jocul va reprezenta mereu o provocare plăcută!

3. Ghicitorile stimulează istețimea

Mai ții minte când, în copilărie, te chinuiai ore întregi să deslușești o ghicitoare spusă de părinții sau bunicii tăi? Ei, bine, această activitate aparent simplă are o putere imensă de a stimula dezvoltarea cognitivă a prichindeilor. Așadar, poți face un obicei din a spune și a rezolva ghicitori alături de cel mic. De exemplu, îi poți spune ghicitoarea dimineața, apoi el va avea timp până seara să găsească răspunsul corect. Poate cere până la trei indicii pe parcursul zilei. Astfel, jocul va fi extrem de atractiv, iar el se va ambiționa să găsească rezolvarea, fapt ce îl va ajuta enorm să își dezvolte abilitățile cognitive.

4. Plimbările în medii noi

Plimbările în natură pot fi extrem de utile și de plăcute pentru cel mic. Nu numai că încurajează activitatea fizică și promovează sănătatea la nivel general, dar pot fi folositoare și pentru dezvoltarea cognitivă a copilului.
Pe măsură ce vă plimbați, observați împreună elemente noi: animale, forme de relief, obiecte, fenomene ale naturii, copaci și diferite plante. De asemenea, dacă mergeți cu mașina zilnic spre grădiniță sau școală, puteți juca un joc de tipul „câte obiecte roșii vezi pe geam?” sau „câte obiecte care încep cu litera C poți observa pe drum?”.

5. Sesiune de întrebări în fiecare zi

Cea mai des rostită replică a copiilor este, probabil, „de ce?”. Aceștia vor să descopere mediul înconjurător și felul în care funcționează lucrurile, așa că te vor întreba de mai multe ori pe zi cum, de ce și în ce mod. Dacă nu îi poți răspunde copilulul de fiecare dată (deși acest lucru ar fi indicat), organizează o sesiune zilnică de întrebări. De exemplu, puteți sta împreună confortabil pe canapea, după-amiază. Cel mic îți poate adresa toate curiozitățile pe care le-a avut peste zi, iar tu îi poți oferi răspunsuri complete, pe îndelete. Aceasta este o activitate extrem de utilă, care nu numai că îi va dezvolta capacitățile cognitive, dar vă va suda și mai mult legătura emoțională.

Acestea fiind spuse, găsește timp pentru activitățile și jocurile de mai sus. Cel mic se va implica în ele, toate fiind distractive și captivante!

Sursa foto: pexels.com/photo/woman-wearing-blue-jacket-sitting-on-chair-near-table-reading-books-1326947/