Timisoara

Jocurile de noroc și impozitul pe câștigurile provenite din acestea

Jocurile de noroc și impozitul pe câștigurile provenite din acestea

Detalii articol

Categorie
Articole divertisment
Modificat
acum 1 an si 1 luna
Vizualizari
366

Voteaza & Distribuie

Prezentare articol

Dacă te numeri printre împătimiții jocurilor de noroc și, deci, printre cei care vânează câștiguri semnificative și dese în timp ce te distrezi cu jocuri ca la aparate online, atunci cu siguranță informațiile pe care urmează să le expunem în acest articol te vor interesa, mai ales dacă norocul este adesea de partea ta, iar retragerile sunt frecvente.

Încă de anul trecut, mai exact începand cu data de 1 august 2022, odata cu publicarea ordonanței cu nr 16/2022, legislația pentru jocurile de noroc online a fost schimbată, ceea ce înseamnă noi praguri de impozitare valabile pentru veniturile obținute din pariuri. Cu alte cuvinte, orice parior de pe teritoriul României va trebui să plătească Statului Român un anumit procent, în funcție de sumele câștigate la pariuri sportive, sloturi video, mese de joc virtuale sau loto, indiferent daca acestea provin in urma depunerii de bani sau din bonusuri fara depunere obtinute pe diferite cazinouri online.

Praguri de impozitare pe câștigurile din jocuri de noroc


Potrivit proiectului de modificare a Codului fiscal și, deci, legislației în vigoare, elaborată deopotrivă de către reprezentanții ANAF (Agenția Națională de Administrare Fiscală) și ONJN (Oficiul Național pentru Jocuri de Noroc), pasionații de păcănele online care vor retrage bani din contul lor de utilizator, deschis la unul dintre operatorii de jocuri de noroc de pe teritoriul

României, vor fi impozitați, în decursul acestui an, după cum urmează:

  • 3% din suma câștigată pentru veniturile de până la 10.000 Lei;
  • 300 de Lei + 20% pentru câștiguri cuprinse între 10.001 și 66.750 de Lei inclusiv,
    procentul fiind aplicabil pentru fiecare sumă ce depășește 10.000 Leo;
  • 11.650 de Lei + 40%, acest impozit fiind aplicabil câștigurilor care depășesc suma de
    66.750 de Lei.

Este important de menționat că, deși baremul de impozitare este aplicabil în egală măsură atât veniturilor realizate din jocuri de noroc la distanță sau online, cât și veniturilor realizate prin pariuri plasate offline, cei care aleg să joace online la jocurile de noroc caracteristice cazinourilor, cluburilor de poker, slot machines şi lozuri vor plăti impozit doar pentru suma retrasă, în timp ce cei care obișnuiesc să frecventeze cazinourile sau agențiile de pariuri terestre se vor vedea nevoiți să plătească taxe pentru fiecare bilet câștigat.

Unde și cum poate fi plătit impozitul de către românii care generează venituri din jocurile de noroc


Cu toate că s-a decis că, începând din acest an, clienții cazinourilor online vor fi nevoiți să plătească diferite taxe ca urmare a veniturilor obținute la jocurile de noroc, nu trebuie să-ți faci griji în ceea ce privește procedurile de acest tip, întrucât, în România, impozitul pe veniturile obținute din premii și jocuri de noroc sunt reținute la sursă la fiecare transfer din contul de pe platforma de joc în contul bancar.

Altfel spus, operatorul economic este cel căruia îi parvine responsabilitatea de a calcula impozitul, având ca punct de plecare baremul mai sus amintit, pentru fiecare sumă plătită unui participant, de a reține și de a vira în numele jucătorilor sumele aferente taxelor pentru venituri din jocuri de noroc până la data de 25 inclusiv a lunii următoare celei în care a fost reţinut.

Astfel, organizatorul și, implicit, plătitorul de venit se face responsabil de declararea impozitului pe veniturile din jocuri de noroc fie lunar, prin completarea formularului 100 „Declaraţie privind obligaţiile de plată la bugetul de stat”, până la data de 25 inclusiv a lunii următoare celei în care a fost reţinut, fie anual, prin completarea formularului 205 „Declaraţie informativă privind impozitul reţinut la sursă şi câştigurile/pierderile din investiţii, pe beneficiari de venit” până în ultima zi a lunii februarie inclusiv a anului curent pentru anul expirat.

Alte modificări legislative care vizează industria jocurilor de noroc în 2023


După taxa pe viciu (2% comision la depunere), introdusă, prin intermediul legislației, în anul 2019, și impozitarea veniturilor obținute din jocuri de noroc pe 3 praguri, măsură adoptată încă de anul trecut, o serie de alte modificări legislative vor continua în acest an.

Este vorba, în primul rând, de un proiect de lege aflat în atenția parlamentarilor, proiect care ar viza accesul în agențiile și cazinourile terestre. Altfel spus, se dorește de către aceiași reprezentanți ai Guvernului care s-au așezat la masa negocierilor cu reprezentanții operatorilor în ceea ce privește stabilirea pragurilor de impozitare în industria de gambling o mai bună evidență a românilor care investesc într-o asemenea plăcere și care obișnuiesc să frecventeze locațiile în care se organizează şi se exploatează jocuri de noroc.

Prin urmare, organizatorilor de jocuri de noroc li se cere să solicite datele de identificare tuturor românilor care le trec pragul, date care ar urma să fie introduse, ulterior, într-o bază de date electronică, impunându-se păstrarea acesteia pentru un interval de cel puțin 5 ani. În acest mod, operatorii economici se pot asigura că cei care le pășesc pragul pentru a participa la jocuri de noroc nu sunt minori, ci au împlinit vârsta minimă legată de 18 ani, problemă deja rezolvată în cazinourile online, datorită introducerii obligativității verificării contului în maxim 30 de zile de la înregistrarea pe platformă.

În al doilea rând, chiar în această lună, Parlamentul a adoptat o altă lege referitoare la industria de gambling, legea cu pricina vizând, de această dată, jocul problematic. Cu alte cuvinte, cei care au observat că jocurile de noroc s-au transformat dintr-o activitate plăcută de a petrece timpul liber într-una obsedantă, pot să-și treacă singuri numele și prenumele pe o listă cu persoane interzise în sălile de jocuri de noroc, fapt ce l-ar ajuta pe cel afectat în a se opune și a se dezice mai ușor de practicarea în exces a jocurilor de noroc.

„Principiul este cel european: în momentul în care îți declari dependența de jocuri de noroc, ești trecut în acest registru. Practic, din acel moment, operatorii sunt obligați să îți interzică accesul în sala de jocuri de noroc”, a ținut să declare Florin Roman, care este deoporivă și inițiatorul legii.

Conform datelor puse la dispoziție de reprezentanții industriei jocurilor de noroc, acest sector, reglementat atât prin introducerea unui sistem de licențiere pentru operatori, cât și prin instituirea unui impozit aferent jocurilor de noroc online, contribuie, anual, la Bugetul de Stat al României cu aproximativ 600 de milioane de Euro.

Anunt Diamant Claudia Nastacă

Claudia Nastacă - organizator de cursuri din Timisoara pentru copii, ateliere pentru copii