Timisoara

Lansare - Cartierul Fabric în miniatură

Lansare - Cartierul Fabric în miniatură

Detalii stire

Categorie
Stiri administratie
Modificat
acum 1 luna si 1 saptamana
Vizualizari
84

Voteaza & Distribuie

Prezentare stire

La un an de la lansarea Timișoara la cutie - Cetate, a avut loc, astăzi, lansarea cutiei de miniaturi destinată Cartierului Fabric, care cuprinde: planșele a trei din cele mai frumoase clădiri din cartier - Palatul Neptun, Palatul Ștefania și Palatul Mercur - din care se pot realiza miniaturile 3D ale acestora, precum și cărțile poștale aferente, toate desenate de ilustratorul Dan Ungureanu.

“Zona Traian trece printr-un proces de regenerare urbană, iar proiectul nostru își propune să sprijine acest demers, aducând în atenție valoarea arhitecturală, istorică și economică ce a stat la bazele dezvoltării acestui cartier și o face într-un mod ludic, recreativ și educativ, potrivit pentru toate vârstele. Ne dorim ca Fabricul să fie inclus în itinerarul turistic dar și în agenda de petrecere a timpului liber a timișorenilor, iar acest lucru se va întâmpla doar prin promovare și punerea în valoare a lucrurilor bune care au loc în cartier.” a declarat Elisabeta Varga-Piatek inițiatorul proiectului.

La eveniment a mai participat Roxana Pătrulescu de la Tur de Arhitectură și Birou Reabilitare Cartiere Istorice și Monumente, care a vorbit despre cartierul arhitectura cartierului Traian și planurile de regenerare:

“Aș spune că o sursă esenţială a degradării contemporane a clădirilor istorice ale orașului este însăşi uitarea identităţii fondatoare şi a istoriei acestora, cu care mulți dintre locuitorii ultimelor 4/5 decenii n-au reuşit, aparent, să stabilească o relaţie. Mă bucur că există astfel de inițiative, cum este Timișoara la cutie și alte proiecte cu rol de promovare și conștientizare dezvoltate de membrii comunității timișorene prin care patrimoniul construit local este pus sub reflectoare, făcând astfel ca locuitorii orașului și proprietarii de astfel de imobile istorice să intre în contact cu poveștile acestora, să le înțeleagă valoarea, dar mai ales responsabilitatea pe care o au față de acestea.” a declarat Roxana Pătrulescu.

Evenimente de lansare mai au loc și zilele următoare astfel că organizatorii vă invită la un atelier dedicat copiilor, un tur ghidat prin Traian și la Seri de TraIARNĂ - târgul organizat de comunitatea locală cu sprijinul Primăriei:

# 10.12 Vineri, între orele 18-20, vă așteptăm, cu mic cu mare, la Rion’s, în Piața Traian, în cadrul atelierului GRATUIT - Timișoara la cutie - Cartierul Fabric, în care vom povesti despre istoria și arhitectura și poveștile cartierului Fabric, în timp ce vom construi miniatura Palatului Mercur și vom colora cărți poștale cu cele 3 clădiri noi.

# 11.12. Sâmbătă, 11 decembrie, de la ora 11, vă invităm la turul cartierului Fabric cu Alexandra Irimia de la @TimisoaraTourGuide si @BreaslaGhizilor, cea care ne încântă cu povești despre Timișoara, adăugând oricărui traseu un plus de culoare cu umbrela ei roșie! În timpul turului, veți putea admira una din cele două rezervații de arhitectură 1900, veți afla de ce spuneau timișorenii că toate lucrurile bune veneau din Fabric, precum și povestea câtorva dintre cele mai importante premiere timișorene, a vechilor comunități etnice din cartier și a îndeletnicirilor lor; toate acestea condimentate cu picanterii despre viața și activitățile inedite ale Fabruklerilor.

Participarea la tur se face doar în baza înscrierii (completând formularul: https://forms.gle/6gRRjqomYS1VyZKw8 ) și a mailului de confirmare primit de la Breasla Ghizilor în termen de 48h. Durata turului este de aproximativ 2h iar prețul este de 45 lei/persoană și se plătește la tur.

# 10-11.12 și 18-19.12 Tot aici, în Piața Traian, vă veți putea bucura și de târgul de Crăciun @Seri de TraIARNĂ, cu muzică bună și mâncare pe alese, care se va inaugura tot vineri, de la ora 18.00.

“Asociația “Cetățean de Traian”, împreună cu Primăria Municipiului Timișoara și Casa de Cultură a Municipiului Timișoara au plăcerea de a vă invita la debutul evenimentului “Seri de TraIARNĂ”, care va avea loc vineri, 10 decembrie începând cu ora 18:00. Participarea la eveniment este gratuită, iar programul complet precum și regulile de acces sunt disponibile pe pagina de facebook: (1) Cetatean De Traian | Facebook. Hai cu prietenii la #SeriDeTraIARNĂ !” este mesajul organizatorilor târgului, prezenți și ei la evenimentul de lansare.

Timișoara la cutie oferă copiilor șansa de a cunoaște mai bine orașul Timișoara prin joacă, învățând despre arhitectura și istoria acestuia, iar adulților ocazia de a se (re)îndrăgosti de orașul lor, privindu-l cu ochi de turist.

Timișoara la cutie - Cartierul Fabric poate fi achiziționată de pe pagina timisoaralacutie.ro sau din magazinele partenerilor din oraș: La Două Bufnițe, MONOTON, Ampm. Fabric.