Timisoara

Afacerea Rosia Montana - Lansare de carte

Lansare de carte - Afacerea Rosia Montana

Detalii lansare de carte

Social links
Categorie
Lansari de carte
Modificat
acum 7 ani si 1 luna
Apartine de
Biblioteca Centrala Universitara Eugen Todoran
Vizualizari
1221

Reprezentari

DataOraLocatie
Vineri 6 decembrie 201317:00-19:00

Voteaza & Distribuie

Prezentare lansare de carte

Aula Bibliotecii Centrale Universitare “Eugen Todoran” (Bd. Vasile Parvan nr. 4 A)
vineri, 6 decembrie, de la ora 17:00


Lansare carte - "Afacerea Roşia Montană", de Mihai Goţiu

Proiecţie scurt metraje documentar-jurnalistice:

"Mica decablare de la Metiş", de HansHedrich (7,18 min.)
"Zidurile. Making of", de Mihai Goţiu (17,35 min.)

"Afacerea Roşia Montană"

Cartea Afacerea Roşia Montană este rezultatul unei investigaţii jurnalistice de peste 11 ani a cazului care, în toamna lui 2013, a scos zeci de mii de români în stradă. Cartea prezintă schema afacerii, documente inedite, persoanele implicate (investitori şi politicieni), modul în care mass-media au prezentat subiectul, analiza proiectului minier, precum şi istoria formării şi dezvoltării rezistenţei civice. Pentru sutele de articole scrise despre Roşia Montană, Mihai Goţiu a fost premiat de societatea civilă şi de profesioniştii din domeniul presei, dar, în acelaşi timp, a fost ţinta presiunilor, ameninţărilor şi agresiunilor companiei şi ale unor angajaţi şi susţinători ale acesteia.

"Zidurile. Making of"(17,35 min.)

Începând cu anul 2000, casele achiziţionate de compania minieră la Roşia Montană au intrat într-un proces accentuat de degradare, 150 dintre ele fiind demolate. În paralel cu distrugerea patrimoniului cultural, comunitatea locală a început să se dezintegreze. După 2007, Asociaţia ARA a iniţiat programe de restaurare a caselor din Roşia Montană. În jurul lucrărilor de salvare a Casei Parohiale Unitariene şi a altor clădiri din Roşia Montană se formează o nouă comunitate. Zidurile. Making of prezintă secvenţe de filmare pentru strângerea fondurilor necesare realizării unui documentar de lung metraj.

"Mica declabare de la Metiş" (7,18 min.)

Pe 23 noiembrie 2013, un grup de activişti au adunat cablurile întinse fără a avea acordul proprietarilor de către firma Prospecţiuni SA pe terenul unor săteni din Metiş . Mica decablare de la Metiş a fost o continuare a acţiunii Marea decablare de la Moşna. Filmările documentează demersul activiştilor şi confruntările cu angajaţii companiei Prospecţiuni SA şi ai reprezentanţilor autorităţilor publice. După Roşia Montană şi Pungeşti, cazul Moşna (şi al satelor din apropiere) reprezintă un nou episod din lupta localnicilor, sprijiniţi de societatea civilă, împotriva abuzurilor marilor companii care vizează resursele minerale ale României.

Filtre lansare de carte

Perioada: Astazi, Saptamana curenta, Luna curenta