Timisoara

LecTura de Forta

Detalii

Categorie
Manifestari culturale
Modificat
acum 7 ani si 6 luni
Vizualizari
552

Reprezentari

DataOraLocatie
Miercuri 28 octombrie 201512:00

Voteaza & Distribuie

Prezentare

În săptămâna în care împlinește 111 ani, Biblioteca Județeană Timiș „Sorin Titel” lansează un nou concept care va împrospăta orizontul exprimării publice prin carte: LecTura de Forță. Miercuri, 28 octombrie 2015, ora 1200, la statuia din Piața Libertății, o carte va fi parcursă integral. Obiectivul va fi împrejmuit de cititori, cartea și microfonul vor trece din mână în mână, fiecare participant lecturând câte un fragment. Volumul-țintă al primei ediții este Ca un vagabond într-o flanelă roșie, al poetului timișorean Ion Monoran (1953-1993). În 2013, Biblioteca Județeană Timiș a publicat, cu sprijinul Consiliului Județean, integrala regretatului autor: Dragă poezie. Seria recuperărilor continuă: în noiembrie 2015, vom re-edita romanul Somnul, de George Șerban.

Fondată în 1904, Biblioteca Județeană Timiș „Sorin Titel” a devenit una dintre cele mai originale și creative biblioteci românești, cultivând o viziune care a transformat experimentul în amprentă instituțională. Câștigătoare în 2012 & 2013 a distincției de cea mai bună bibliotecă la Bun de Tipar, Gala Industriei de carte din Români, B.J.T. a lansat concepte și proiecte care cunosc deja o consacrare națională.
Evenimentele bibliotecii generează documente de arhivă: fotografii, filmări etc., pe cât de inedite, încă pe atât de valoroase dintr-o perspectivă istorică. Astfel, instituția nu doar administrează, ci și generează patrimoniu cultural.
În săptămâna 19-23 octombrie 2015, peste 700 de cititoare și cititori au participat la manifestările organizate la Secția la Arte Deliu Petroiu (Bastion Theresia, corp A). Programul „Tabere” de studiu – ore experimentale printre cărți, lansările domnilor Vasile Adamescu (Înfruntând viața) și Igor Bergler (Biblia pierdută), au atras un public pasionat și numeros. Totodată, acțiunile realizate de B.J.T în școli, precum și cele derulate în bibliotecă în colaborare cu unitățile de învățământ, constituie, deja, o tradiție, numărându-se printre cele mai creative proiecte de promovare a lecturii: Carte cu personalitate (personalități din afara sferei culturale vorbesc despre cărțile care au contribuit la formarea lor), Pătura care citește (picnic urban de lectură), Cartea și locul (cărți recomandate în funcție de locul adecvat lecturii lor) etc.