Timisoara

Anunt Diamant Euroinstal - Bulevardul Liviu Rebreanu

Euroinstal Timisoara - Bulevardul Liviu Rebreanu
https://euro-instal.ro

Lectura publica Colonia fabricii - Moni Stanila

Detalii

Categorie
Manifestari culturale
Modificat
acum 2 ani si 4 luni
Vizualizari
882

Reprezentari

DataOraLocatie
Joi 6 august 201518:30

Voteaza & Distribuie

Prezentare

Joi, 6 august, ora 18.30, la Librăria Cărtureşti Mercy din Timişoara (Str. Mercy nr. 7), Moni Stănilă va citi poeme din volumul Colonia fabricii, apărut recent la Editura Cartea Românească, şi în ediţie digitală.

Lectura va fi urmată de un dialog cu publicul, alături de Eugen Bunaru și Alex Condrache.

Moderatoarea evenimentului: Ana Puşcaşu

Colonia fabricii cuprinde trei poeme monolog. Fiecare poem e centrat pe un personaj masculin, de la Primul Război Mondial pînă în prezent. Desfăşurîndu-se ca biografii ale personajelor, se surprind momente de cumpănă atît pe plan personal, cît şi sociopolitic. Întîlnim comuniştii, legionarii, confictele armate, momentul 1989.

Poemul Alexandru are ca notă specifică inserţia de documente şi procese verbale, Ion e axat pe partea lirică şi epică, iar în Dan secvenţele sînt datate ca într-un jurnal. Colonia fabricii este un poem de familie, cu o redare subiectivă a istoriei, avînd ca punct de plecare existenţa reală, auzită, parţial trăită şi imaginată de poetă.

„Naraţiunile lirice sau poemele în proză (depinde de perspectivă) ale lui Moni Stănilă fac din cartea ei un text hibrid şi experimental, cu miză etică inedită. Este vorba despre o micromonografie rustică a perioadei comuniste, surprinsă în flash-uri decalate pe victime şi opresori, unde istoria fiecărui personaj este capturată într-un insectar de vieţi-morţi-loialităţi-răzvrătiri-trădări care nu au cum să lase cititorul indiferent. Cartea are alura unui jurnal cu straturi (monologale) străbătut de procese-verbale oficiale care, laolaltă, alcătuiesc un insight percutant asupra istoriei recente a României.” (Ruxandra Cesereanu)

„Trei oameni, trei bărbaţi cu totul diferiţi, cu femeile, durerile, copiii, luptele şi, mai presus de orice, încercările lor de a pune mîna pe ceea ce s-ar putea numi, dacă nu esenţa vieţii, măcar ceea ce, în final, a făcut-o frumoasă. De aici îşi trage sevele melancolia care străbate amplul poem al lui Moni Stănilă – din faptul că în aparenţă pune în abis istoria mare prin depănarea succintă a istoriei mici, pe cînd adevăratul ei motor este căutarea acelor scurte, inefabile, delicate momente care fac din viaţa noastră ceva ce trebuie/a trebuit trăit, chiar sub cizma necruţătoare şi de multe ori absurdă a Istoriei.” (Bogdan-Alexandru Stănescu)

Moni Stănilă s-a născut în Tomeşti, judeţul Timiş, în 1978. A studiat teologia ortodoxă la Timişoara şi Sibiu. Din 2010 trăieşte la Chişinău, unde lucrează în presă ca editorialist la cel mai citit ziar de limbă română, Timpul de dimineaţă, şi conduce cenaclul literar Republica al Bibliotecii Naţionale a Republicii Moldova.

A publicat jurnalul de convertire Iconostas (Graphe, 2007), volumele de poezie Postoi parovoz. Confesiunile dogmatistei (Ninpress-Charmides, 2009) şi Sagarmatha (Tracus Arte, 2012) şi romanul Al 4-lea (Tracus Arte, 2013). Ambele volume de poezie au primit la Salonul Internaţional de Carte din Chişinău premiul Ministerului Culturii din Republica Moldova (2011, 2013). Membră a Uniunii Scriitorilor din România, filiala Timişoara.