Timisoara

Marele zid de pe strada Anton Seiller

Detalii stire

Categorie
Stiri administratie
Modificat
acum 2 ani si 11 luni
Vizualizari
527

Voteaza & Distribuie

Prezentare stire

Marele zid de pe strada Anton Seiller sau despre cum ni se neagă dreptul la viața privată

În toamna lui 2019, Primăria Municipiului Timișoara ne anunța printr-un afiș că suntem invitați la o discuție cu legată de un viitor proiect imobiliar situat pe terenul unde a fost amplasată fosta fabrică de pălării, PALTIM.

Gândul că în locul actualelor ruine se va ridica un complex modern și adaptat la actualele nevoi ale comunității nu putea decât să ne bucure. La respectiva întâlnire am fost prezenți noi, locuitorii de pe strada Anton Seiller, investitorii, dezvoltatorii complexului, arhitectul și un reprezentant PMT. Când ni s-a prezentat proiectul, ni s-a cerut și părerea în legătură cu proiectul prezentat, moment în care am putut să spunem opiniile.

Doleanțele noastre erau legate de:

1. înălțimea imobilelor care urmează sa fie construite pe strada Anton Seiller și retragerile acestora
2. intrările către garajele subterane și ieșirile acestora, care urmează să fie realizate pe strada noastră.

Am cerut atunci o regândire a acestui proiect pentru că în forma prezentată atunci însemna că pe strada noastră urma să se ridice un zid, iar traficul auto urmează să se intensifice vizibil, având în vedere că urmează să se construiască atât o zona rezidențială, cât și una de birouri și una comercială.

În aceste condiții noi am propus:

1. Realizarea unor retrageri mai generoase ale clădirii care urmează să se construiască pe strada Anton Seyler, astfel încât să nu ne fie luat cu totul dreptul la viață privată. Discutăm de o înălțime propusă de 23 de metri, în condițiile în care în zona noastră există un regim de înălțime de p+1.
2. Implementarea de stradă sensul unic pentru calmarea traficului, pe cat posibil.
3. Mutarea intrării și ieșirii din garajele subterane pe strada Jiul

Trebuie menționat faptul că pe strada Anton Seiller există mai multe case istorice ale căror proprietari se tem că structura acestora va fi grav afectată de lucrările care urmează a fi demarate. Ele fac parte din ansamblul urban „Str. Anton Seiller” din Cartierul Iosefin, declaratat monument istoric, având codul LMI TM-II-a-B-06112.
Ansamblul este format din clădirile situate pe frontul de vest al străzii Anton Seiller, numerele 1–11. Zona este importantă din punct de vedere istoric prin cele trei clădiri situate la numerele 3–7, proiectate de Eduard Reiter.

Primul răspuns primit părea extrem de promițător, doleanțele noastre păreau considerate a fi rezonabile și erau de bun simț, până la urmă nu ne opunem unui proiect care urmează să ridice calitatea vieții timișorenilor. Tot ce ne dorim este ca viețile noastre să nu fie grav afectate de acesta. Dar mai târziu urma să aflăm că primul răspuns, oricât de promițător părea, nu a fost decât un răspuns politicos și nimic mai mult. Modificările solicitate de noi nu au fost implementate și în proiect.

După această întâlnire am depus la Primăria Municipiului Timișoara o scrisoare semnată de majoritatea proprietarilor de locuințe pe de strada Anton Seiller, o scrisoare prin care le-am transmis clar reprezentanților Primăriei că nu suntem de acord cu proiectul imobiliar în forma prezentată și am cerut să se analizeze alte variante de soluții care să nu ne atace dreptul la viață privată.

Discuțiile ulterioare s-au purtat online, prin mai multe schimburi de email, lipsite de substanță, în care răspunsurile directe întârziau să apară.

La începutul anului 2020, când ne-am dat seama că proiectul înaintează, doleanțele noastre sunt total ignorate, iar noi suntem duși cu zăhărelul, am decis angajarea unui avocat și am cerut o audiență la primar.
La audiență, domnul Robu și-a arătat completa înțelegere asupra acestei probleme, ne-am simțit pe deplin înțeleși și am fost complet recunoscători pentru deschiderea arătată.

Două săptămâni mai târziu investitorii au fost cei care au cerut o audiență la primar și.. au plecat și ei de acolo la fel de mulțumiți și recunoscători.

Cea de-a treia audiență s-a ținut împreună cu toate părțile, de data asta cineva trebuia să plece nemulțumit și aceștia, evident, nu au fost investitorii, ci noi – cetățenii orașului, plătitorii de taxe, proprietarii de case istorice.

Soluția noastră: o dezbatere publică, pe care am cerut-o de nenumărate ori, din primăvara acestui an și până acum, dar de fiecare dată ne-am lovit de tergiversările Primăriei. Cu toate acestea, după mai multe insistențe, miercuri 29 iulie, dezbaterea cerută de noi va avea loc în mediul online.

Ce urmează?


Se pregătește tăiere copacilor din zonă, realizarea unui adevărat zid de aproximativ 23 de metri pentru toate casele existente pe strada Anton Seiller și o nouă arteră intens circulată, într-o zonă liniștită a Timișoarei.

Absolut nimeni nu stă în calea dezvoltării orașului, ne dorim o Timișoara modernă, adaptată la standarde internaționale – dar înainte de orice, ne dorim ca administrația publică să înțeleagă cât de prețioasă este viața intimă a cetățenilor și cât de important este să țină cont și de interesele noastre, nu doar de cele ale marilor dezvoltatori imobiliari.

Rugăm întreaga comunitate locală să ni se alăture, miercuri 29 iulie, de la ora 12:00, la dezbaterea publică organizată de PMT – în încercarea de a convinge autoritățile competente să nu permită ridicarea unui zid care ar urma să ne afecteze exercitarea în condiții de normalitate a dreptului la viață intima, privată și de familie. Dacă astăzi ni se întâmplă nouă asta, mâine orice timișorean poate să se trezească într-o situație asemănătoare.


Pentru locuitorii străzii Anton Seiller
Cătălina Jahn
27 iulie 2020