Timisoara

Anunt Diamant ASA NST

ASA NST Timisoara - Produse si echipamente de protectie, Papetarie, Produse de curatenie, Produse food si non food, Etichete
https://asa-nst.ro

Mini-ghid esențial al tulburării obsesiv compulsive (TOC)

Mini-ghid esențial al tulburării obsesiv compulsive (TOC)

Detalii stire

Social links
Categorie
Stiri sanatate
Modificat
acum 1 an si 2 luni
Apartine de
Cabinet psihologic Nicoleta Iordache
Vizualizari
628

Voteaza & Distribuie

Prezentare stire

Din ce în ce mai des, aud: "scuze, dar eu sigur sufăr de TOC de fac așa" sau "sigur am TOC la cum mă comport", ca explicație pentru o atenție deosebită acordată, spre exemplu, curățeniei, ordinii sau organizării, oferită de oameni care își justifică astfel jenați un comportament diferit de al mediei într-un caz sau altul. Fie că știu ce înseamnă cu adevărat TOC sau au preluat doar acest acronim, devenit deja parte din cultura populară și preluat, din păcate, ca atare.

TOC sau tulburarea obsesiv compulsivă reprezintă o condiție cronică a sănătății mintale în care obsesii incontrolabile conduc la comportamente compulsive, repetititve. O tulburare care trebuie tratată ca atare pentru că influența sa asupra întregii vieți a celui care o are este una majoră care îi afectează viața cu tot ce presupune aceasta.

În 60 până la 70% din cazuri, TOC este o tulburare cronică și, arată studiile, atunci când luăm în considerare calitatea vieții și pierderea veniturilor, aceasta s-a aflat de mai multe ori de-a lungul anilor în topul primelor 10 boli la nivel mondial, în timp ce, în cazul tulburărilor de anxietate, continuă să rămână în acest top 10 al lumii.

De cele mai multe ori, TOC debutează în adolescență sau în prima tinerețe, iar simptomele pot fi la început unele ușoare, devenind din ce în ce mai severe odată cu trecerea timpului, orice eveniment stresant putându-i agrava simptomele.

Nici până în prezent, nu există o înțelegere deplină asupra factorilor care cauzează TOC, însă, de-a lungul timpului, specialiștii au statuat anumiți factori ca având potențial maxim în producerea acestei tulburări, cum ar fi:

·condițiile genetice- cercetările arată existența unui risc mai mare atunci când avem o rudă de gradul I care suferă de această tulburare, mai ales dacă aceasta s-a dezvoltat în copilărie. Din păcate, însă, genele răspunzătoare, nu au fost încă identificate.

·structura și funcțiile creierului- se pare că există o legătură între TOC și diferențele dintre cortexul frontal și structurile subcorticale ale creierului. Studiile arată că persoanele ce prezintă această tulburare au și un circuit neuronal hiperactiv între cortexul prefrontal, care afectează luarea deciziilor, și nucleul accumbens, care face parte din sistemul de recompensare a creierului. În plus, în acest caz, sunt implicați hormoni precum serotonina, glutamatul și dopamina.

·mediul- TOC se poate dezvolta ca urmare a traumelor din copilărie, însă, până în prezent, cercetările nu au ajuns la o concluzie sigură. De asemenea, sunt cazuri în care copiii pot dezvolta anumite simptome ale TOC și în urma infecției streptococice.
Și pentru că informarea în sănătate este la fel de importantă ca și tratamentul, personal, consider că este esențial să cunoaștem care sunt acele caracteristici fundamentale ale acestei tulburări.

La nivel general, ea prezintă două tipuri specifice de simptome. Anume, obsesia și compulsivitatea.
Primul vizează gândurile care sunt nedorite și/ sau intruzive, în timp ce al doilea prezintă comportamente manifestate ca o încercare de a elibera stresul sau anxietatea și în care persoana are foarte puțin sau deloc control. Și chiar dacă cineva nu prezintă un diagnostic oficial de tulburare severă de tip obsesiv compulsiv, foarte multe persoane pot simți că simptomele lor sunt severe și că le afectează major viața, iar lipsa tratamentului conduce la simptome din ce în ce mai grave.

Care sunt simptomele obsesiei?
Gândurile obsesive tind să aibă o anumită temă, cum ar fi, spre exemplu, nevoia de simetrie, în timp ce gândurile intruzive sunt legate de integritatea fizică- sau lipsa acesteia!- personală sau a altora. Astfel, de la caz la caz, o persoană cu TOC poate:
·să nu dorească să atingă anumite obiecte pe care și alții le-au atins
·să simtă anxietate atunci când obiectele nu sunt așezate într-un anumit loc sau într-un anumit fel
·să se întrebe în permanență daca lumina a fost stinsă, ușa închisă, apa oprită...
·să aibă imagini nedorite și intruzive despre subiecte considerate tabuu
·să aibă gânduri repetitive în legătură cu a face lucruri pe care nu dorește să le facă

Care sunt simptomele compulsivității?
În acest caz, tipice sunt comportamentele repetitive pe care persoana în cauză le găsește imposibil de ignorat și care, în momentul în care sunt făcute, oferă impresia că reduc stresul sau anxietatea, însă efectul este unul temporar, ele revenind în scurt timp și, de obicei, și mai puternice.

Și compulsivitățile pot urma o anumită temă, cum ar fi spălatul, număratul sau nevoia permanentă de reasigurare, cum ar fi:
·spălarea excesiva a mâinilor, chiar și atunci când pielea are de suferit
·aranjarea obiectelor într-o ordine precisă, chiar dacă nu este necesar sau chiar dacă respectiva persoană are de făcut cu totul altceva
·verificarea excesivă a instalațiilor sanitare, electrice, a ușilor, geamurilor sau efectuarea altor operații de asigurare a integrității casei și/ sau fizice a persoanei chiar dacă aceasta devine prizonierul unui spațiu
·număratul sau repetarea continuă a unui cuvânt sau fraze, chiar dacă există dorința de a înceta.

De asemenea, așa cum mai spuneam, tulburarea obsesiv compulsivă este o tulburare care consumă foarte mult timp și care alterează viața la toate nivelurile sale. Numeroase persoane care suferă de această tulburare pot:
·să întârzie în permanență sau să lipsească de la îndatoririle pe care le au
·să nu poată fi capabili să participe sau să se bucure de activitățile și evenimentele sociale
·să întâmpine probleme în relații
·să dezvolte și alte probleme de sănătate, cum ar fi dermatita
·să aibă gânduri sau încercări de rănire sau suicid
·să trăiască sentimente de vină, rușine sau autoînvinovățire.

Ceea ce mai este necesar de știut este faptul că, în cele mai multe cazuri, persoanele cu TOC sunt pe deplin conștiente de gândurile și comportamentele lor, însă se simt neputincioase. De altfel, două caracteristici clare vizează faptul că, cu cât încearcă mai mult să se controleze, cu atât devin mai anxioși, și cu cât ignoră mai mult o compulsivitate, cu atât ea va reveni cu și mai multă putere.

Pe de altă parte, unele persoane pot experimenta o gândire delirantă, crezând că obsesiunile și compulsiile lor reprezintă o modalitate normală și tipică pentru a se proteja de o amenințare pe care o consideră cât se poate de reală.

Oricum ar fi și, indiferent de nivelul de manifestare a acestor simptoame din punctul de vedere al forței acestora, TOC este o tulburare care are nevoie să fie tratată alături de specialiști, în acest caz, psihoterapia reprezentând unul dintre instrumentele cheie.

Până data viitoare, vă doresc să fiți sănătoși și în armonie cu voi înșivă și cu tot ce vă înconjoară!

Clinica Naturell
Calea Bogdăneștilor, nr. 22, Timișoara,
telefon: 0723512025, 0722214421, 0785288112

Anunt Diamant Euroinstal - Calea Aradului

Euroinstal Timisoara - boilere, centrale termice, sisteme de incalzire
https://euro-instal.ro