Timisoara

Need for speed? Turbo: funcții, avantaje, dezavantaje

Need for speed? Turbo: funcții, avantaje, dezavantaje

Detalii stire

Categorie
Stiri auto / moto
Modificat
acum 5 luni si 3 saptamani
Vizualizari
417

Voteaza & Distribuie

Prezentare stire

Pentru fiecare dintre noi, conducătorii de autovehicule, este important tipul de motor spre care ne orientăm atunci când achiziționăm o mașină. Secolul XXI a venit cu numeroase inovații în toate domeniile, iar domeniul auto a beneficiat și el de o evoluție spectaculoasă.

Articolul de astăzi vine cu câteva explicații importante despre motoarele turbo. Așa cum ai observat, în ultimul timp, motoarele cu ardere internă, aspirate natural sunt tot mai rare. Specialiștii ne spun că era acestora se apropie de sfârșit, iar pentru a înțelege diferențele dintre motoarele convenționale și motoarele turbo, îți vom prezenta câteva avantaje și dezavantaje sau mai elegant spus, câteva plusuri și minusuri ale celor din urmă.

Motoarele turbo utilizează energia gazelor arse în procesul de angrenare al turbinei, care este conectată la compresorul mașinii. Așadar, compresorul mașinii, situat pe același ax cu turbina, primește, absoarbe și pompează sub exercitarea presiunii, mai mult aer în cilindrii, folosind viteza primită de la turbină.

Avantajele motorului turbo

Înțelegerea câtorva fundamente despre motorul turbo și o bună întreținere a acestuia aduce după caz, numeroase avantaje.

Performanța motoarelor turbo

Motorul turbo oferă mai multă putere, observându-se o diferență notabilă, în comparație cu cel aspirat natural. Pe aceeași listă adăugăm taxe reduse la vămuire și nu în ultimul rând, rezultate foarte bune la testele efectuate pentru stabilirea noxelor emise. Acest tip de motor are ca principale caracteristici elasticitatea, dinamismul și senzația reconfortantă în timpul deplasării.

Consumul motoarelor puternice

În cazul motoarelor turbo se observă o reducere a consumului de carburant, deși acest subiect este încă destul de controversat printre specialiști, existând și opinii care infirmă acest fapt. Totuși, un lucru este cert - motoarele aspirate natural, pierd partea nearsă a benzinei. Aceasta este aruncată pe sistemul de evacuare, ceea ce înseamnă o investiție mai mare în carburant. Motorul turbo, în condiții corecte de deplasare, beneficiază de noxe reduse, mai multă putere și un volum motor diminuat, ceea ce îl face mai atractiv din toate punctele de vedere.

Dezavantajele motorului turbo

Reparația

Indiferent de piesa care se defectează, fie că este vorba sau nu de turbină, este necesară dezasamblarea și asamblarea motorului. Acest lucru atrage după un procedeu complex și costuri ridicate. Motorul turbo este un motor sofisticat, care trebuie întreținut și care trebuie condus cu o foarte mare resposabilitate, pentru a beneficia de el pe termen lung. Pe lângă toate acestea, este important ca reparația să se realizeze într-un service autorizat și de către mecanici calificați.

Probleme cu răcirea

Motoarele turbo funcționează pe baza temperaturilor înalte, ceea ce implică o răcire corespunzătoare. Radiatoarele vechi pot afecta circuitul lichidului de răcire, cauzând astfel suprasolicitarea unor componente și apariția unor defecțiuni majore. Este important ca lichidul ales să fie potrivit și schimbat în mod regulat. E indicat ca după o cursă lungă, în care motorul a fost turat la maximă capacitate, să îl lași să se răcească puțin, înainte de a-l opri.

Finanțele

În cazul motoarelor turbo, costurile sunt în general destul de mari. Acesta este motivul pentru care conducătorii de autovehicule aleg să achiziționeze o mașină cu motor mai puțin performant, care satisface nevoile de bază a unui conducător auto, fără să afecteze bugetul aferent întreținerii autovehiculului.

Așadar, atunci când achiziționezi o mașină trebuie să ai în vedere, atât avantajele, cât și dezavantajele pentru a nu regreta ulterior, alegerea făcută.