Timisoara

Nevoia de feminism in spatiul public

Nevoia de feminism in spatiul public

Detalii eveniment

Social links
Categorie
Evenimente sociale
Modificat
acum 4 ani si 4 luni
Vizualizari
462

Reprezentari

DataOraLocatie
Duminica 3 februarie 201918:00

Voteaza & Distribuie

Prezentare eveniment

NEVOIA DE FEMINISM: În spațiul public.
Casa Artelor, Str. Augustin Pacha nr. 8, Timișoara
3 Februarie, ora: 18:00

Demos Timișoara organizează duminică, 3 februarie, cel de-al treilea eveniment din seria „Nevoia de feminism”. Seria are ca temă centrală problemele mai puțin mediatizate pe care le întâmpină femeile din România, iar în cadrul acestei ediţii ne concentrăm pe nevoia echității de gen care se regăsește în spațiile publice din România.

Numărul de experiențe negative pe care le întâmpină femeile în spațiul public este unul foarte ridicat. Însă acestea fie nu sunt conștientizate de majoritatea populației, fie sunt acceptate automat ca fiind normale. Pentru a reuși rezolvarea problemelor existente, este necesară în primul rând o conștientizare a nedreptăților din interacțiunile umane. Următorul pas este adresarea problemelor prin acțiune socială și prin politici publice. Invitatele, care nu odată au fost nevoite să facă față la rândul lor provocărilor întâlnite, vor aborda subiectul din mai multe perspective și vor discuta despre soluțiile existente și modurile în care acestea ar putea fi puse în aplicare în societatea noastră.

Un exemplu concret e mediul politic, care nu este unul primitor pentru femei. Sexismul și hărțuirea sunt doar două dintre problemele mai vizibile. La acestea se adaugă și prejudecata conform căreia „politica nu e pentru femei”, ceea ce a dus în ultimii 30 de ani la o reprezentare scăzută a femeilor în politică. Astfel, nu au fost implementate nici politici publice care să asigure rezolvarea acestor probleme specifice, iar hărțuirea îndreptată împotriva femeilor continuă să existe.

Nici în ceea ce privește infrastructura și serviciile administrațiilor locale și centrale lucrurile nu stau prea bine. Nu există căi de acces și transport în comun adaptate pentru mame și pentru persoanele cu dizabilități, deszăpezirile se fac aproape exclusiv pentru traficul auto, fără a acorda importanţă spaţiului necesar pentru cărucioare de copii sau scaune cu rotile, şamd. Iar aceste aspecte îngreunează viața de zi cu zi a persoanelor în cauză.

În plus, spațiul mediatic este frământat de o dezbatere dureroasă pornită dintr-un fenomen specific secolului internetului — revenge porn. Imaginea femeilor este supusă dezbaterii publice: cum ar trebui să se îmbrace, ce ar trebui și ce nu ar trebui să facă și cum ar trebui să se comporte într-o relație pentru a se asigura că nu li se întâmplă asemenea incidente. De-a lungul timpului au fost supuse dezbaterii publice diferite părți ale corpului femeilor din poziţii de notorietate în loc să se vorbească despre competenţa sau performanţa lor în activitatea pe care o desfăşurau.

Persoanele interesate de subiect sunt așadar așteptate la dezbaterea Demos, pentru a analiza împreună cu invitatele toate aceste aspecte și felul în care ele condiționează experiența vieții de zi cu zi a femeilor din România în spațiul public.

Alături de noi vor fi:
* Andreea Iorga-Curpăn — Purtătoare de cuvânt Demos București
* Elisabeta Moldovan — Co-președinte CevaDeSpus
* Miruna Rolea — Antropologă, feministă, colaborări cu asociațiile LGBTeam si SPICC
* Sanda Watt — Traducătoare, membră Platforma Demos

Discuțiile vor fi moderate de Roxana Păduraru - Demos Timișoara.