Timisoara

OINA, un sport pentru noua generație

Detalii stire sportiva

Categorie
Stiri Sport
Modificat
acum 5 ani si 8 luni
Vizualizari
717

Voteaza & Distribuie

Prezentare stire sportiva

OINA, un sport pentru noua generație Luna noiembrie marchează finalul proiectului nostru dedicat oinei. În cele 6 luni de activități au fost implicați oameni din toată țara care au cooperat pentru ”Recuperarea sportului tradițional românesc: OINA, în marile orașe din România”, așa cum spune titlul proiectului.
Proiectul este co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național, prin aria tematică Patrimoniul Cultural Imaterial.

În perioada 15 iunie -15 noiembrie 2016 s-au derulat activități ca:
  • Curs de inițiere în oină pentru 25 de profesori de educație fizică din toată țara, la Eforie Nord;
  • Cercetare sociologică în rândul a 1250 de elevi;
  • Campanie de promovare națională compusă din: website, comunicate de presă, pagină de Facebook, participări ale echipei de proiect la emisiuni TV și radio, articole în presa scrisă și online;
  • Realizarea unui film documentar cu titlul: ”Oina - de la rural la urban”;
  • Centralizarea rezultatelor cercetării sociologice într-un volum ce urmează a fi tipărit și distribuit celor care îl pot utiliza în activitatea lor;
  • Concurs de creație în rândul studențilori de la Facultatea de Arte și Design - Universitatea de Vest Timișoara.
Prin aceste activități, s-a urmărit crearea de instrumente care să contribuie la practicarea și promovarea oinei, inclusiv după încheierea proiectului, iar cel mai durabil rezultat considerăm că este pregătirea profesorilor de educație fizică care au început lecțiile de oină în școlile lor. Mai mult decât atât, într-o strânsă colaborare cu Federația Română de Oină, ei formează acum o rețea de promotori care pot oferi informare și sprijin și pentru alți profesori sau persoane care doresc să practice oina.

OINA, din mediul virtual, în cel real

În ceea ce privește obiectivul final, pe termen lung, și anume, apropierea generației tinere din mediul urban de sportul nostru național, atât la nivel de reflecție, precum și prin practicarea lui efectivă, proiectul înregistrează rezultatele scontate. Astfel, în cele 25 de școli partenere din țară, dar și la nivel de județe, cadrele didactice inițiate în oină au ținut lecții demonstrative, au recrutat tineri pentru echipele de oină ale școlilor și au ținut prezentări în fața colegilor. Estimăm că, urmare a acestui proiect, peste 4000 de elevi au participat la lecții demonstrative de oină. Răspunsul generației Z la acest prim contact cu un sport de care află, cu surprindere, că este sportul nostru național, este de deschidere, atât pentru a-l practica, cât și pentru a-l promova prin metodele care le sunt familiare. Mărturie stau filmulețele realizate de tineri și caresunt disponibile pe canalul youtube al Școlii 112 din București. Alte filme ale proiectului pot fi vizualizate pe canalul youtube al Fundației Student Plus.

Premieră națională

De asemenea, un prim ecou produs de proiectul nostru, care ne bucură foarte mult, este organizarea primului Campionat Național de Oină Fete la Reșița, în decembrie 2016! Desfășurarea și rezultatele proiectului sunt vizibile pe website și pagina de Facebook.

Amintim încă o dată organizațiile și instituțiile partenere și le mulțumim pentru implicarea în acest proiect: Federația Română de Oină, Facultatea de Sociologie și Psihologie a Universității de Vest Timișoara, Asociația Specialiștilor și Practicienilor în Economie Socială.