Timisoara

Open Documentary Session - Documentor

Detalii eveniment

Categorie
Evenimente sociale
Modificat
acum 2 luni si 3 saptamani
Vizualizari
733

Reprezentari

DataOraLocatie
Luni 26 noiembrie 2018 - Marti 27 noiembrie 2018

Voteaza & Distribuie

Prezentare eveniment

Nu a fost niciodată un moment mai dificil, mai interesant și mai important pentru a fi un jurnalist de investigație decât astăzi. Despre jurnalismul și filmul documentar de investigație se vor încinge discuțiile la cea de-a noua ediție a Open Documentary Session, care va avea loc între 26 - 27 noiembrie la Timișoara, în prezența celor mai curajoși profesioniști din regiune și Europa.

În acest sens, luni va veni la Timișoara omul care i-a făcut nopți albe lui Putin, unul dintre cei mai importanți jurnaliști de investigație din Europa, reputatul jurnalist și documentarist în domeniul dopingului în sport, Hajo Seppelt, din Berlin. Acesta va vorbi pentru prima dată în România despre riscurile și limitele jurnalismului de investigație, în cadrul sesiunii deschise de luni, între orele 10-13, la AMBASASDA.
Luni seara de la ora 18.00 va avea loc la Biblioteca BCUT, proiecția filmului ICARUS, în regia lui Bryan Fogel, câștigător al Premiului Oscar pentru film documentar în 2017. Regizorul investighează lumea fulminantă a dopajului ilegal în sport încercând pe propria piele să se dopeze și să treacă toate testele pe care trebuie să le facă sportivii înainte de Olimpiadă. Documentarul devine și mai interesant când Fogel se conectează cu Dr. Grigory Rodchenkov, fostul director al Centrului Anti-Doping din Moscova declanșând astfel un mare scandal internațional. Filmul va fi urmat de o sesiune de Q&A moderată de cunoscutul redactor sportiv Florin Mihoc.

Programul va continua marți, de la ora 11.00, la AMBASADA, cu un workshop pe tema jurnalismului de investigație, care-l are în prim-plan pe Paul Radu, fondatorul Rise Project și directorul executiv al Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP) și membru al International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ), alături de alți jurnaliști și documentariști de investigație activi în diferite domenii (mediu, politică, corupție, crimă organizată, sport, etc.), printre care amintim: Anna Babinets jurnalist din Ucraina, Nicolae Brega video editor, Dimitar Stoyanov, jurnalist BIVOL, Bulgaria, Andrei-Nicolae Teodorescu, regizor documentare, Raluca Bucur și Horea Petrehus activiși de mediu.

Marți seara se va încheia cu proiecția filmului Killing Pavel, câștigător al Premiului Oscar pentru Film de Investigație în 2017. Produs de OCCRP, filmul prezintă investigația privind asasinarea în 2016 a jurnalistului Pavel Sheremet, controversat pentru anchetele sale în Minsk, Moscova și Kiev. Fondatorul Rise Project alături de Anna Babinets jurnalist Ucraina și Nicolae Brega pioni principali în realizarea investigației vor fi prezenți pentru a discuta cu publicul la finalul proiecției.

Ediția a IX-aOpen Documentary Session își propune să pună bazele unui master-class anual la Timișoara – Safe Camp, dedicat filmului documentar de investigație și videojurnalismului independent.
Proiectul este organizat cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei (CNC), al Consiliului Judeţean Timiş și al Primăriei Municipiului Timișoara.