Timisoara

Pauza de cafea: 5 beneficii pentru productivitate

Pauza de cafea: 5 beneficii pentru productivitate

Detalii stire

Categorie
Stiri diverse
Modificat
acum 5 luni si 2 saptamani
Apartine de
DWF
Vizualizari
761

Voteaza & Distribuie

Prezentare stire

Poate că acum, cu toată această perioadă de autoizolare, îți este și mai dor de pauzele pe care le luai la birou pentru o cafea, alături de colegii tăi. În spatele acestor mici frânturi din fluxul de lucru se ascund o mulțime de avantaje, atât pentru companie, cât și pentru angajați. Adică pentru voi, cei care obișnuiți să împărtășiți o discuție numai bună de băut în fața ceștii de cafea, fie la primele ore ale dimineții, fie la orele după-amiezii. Cât de importantă este cafeaua în cercurile sociale ale angajaților? Ce “bile albe” se pot găsi într-o singură ceașcă, pentru fiecare individ în parte? Despre aceste aspecte vom vorbi mai multe, chiar în rândurile de mai jos:

Cafeaua consolidează relațiile sociale dintr-un birou

Chiar dacă mai toate apropierile dintr-un birou sunt pur contextuale, pe măsură ce doi sau mai mulți angajați ajung să se cunoască mai bine, relațiile lor informale încep să se consolideze din ce în ce mai mult. Iar unul dintre momentele în ce cele mai multe discuții (mai mult sau mai puțin construite în jurul biroului) este cel de “la cafea”. “La cafea”, cei la “Financiar” îi întâlnesc pe cei de la “IT”, alături de care pot veni și câțiva colegi de la “Juridic”. Cafeaua îi conectează pe toți colegii în fiecare dimineață, în discuții ce nu țin neapărat de birou, dar care pot susține dezvoltarea unor prietenii, chiar și în cazul acestor premise de colegialitate.

“O cafea” este cel mai bun motiv pentru o pauză

Pauzele sunt esențiale pentru productivitate. Chiar dacă ți-ai dori de foarte multe ori să lucrezi cât mai repede și cât mai bine, pentru a te duce spre casă cat mai devreme, intervine aici un inamic al planurilor tale: epuizarea psihică. Energia pe care o ai este o resursă limitată, ce odată sfârșită, îți poate încurca obiectivele pe care le ai pentru acea zi. Dacă vrei să fii cu adevărat eficient la muncă, îți recomandăm tehnica de lucru Pomodoro. Mai multe despre acestea poți afla cu doar câteva click-uri pe net. Aceasta presupune o înșiruire de etape muncă-pauză, pentru un maxim de productivitate. Iar atunci când vine timpul pentru o pauză, o cafea bună este perfectă pentru a-ți recăpăta vitalitatea.

Cafeaua tare îți trezește instant simțurile

După ce ai băut cafeaua, este timpul să te întorci la treabă. Știi foarte bine că după o cană de cafea (mai ales, cea pe care o bei după masa de pranz) energia pune stăpânire pe întregul tău corp: starea de somnolență dispare pentru o bună perioadă de timp, suficientă pentru ca tu sa termini proiectul căruia vrei să îi dai chiar astăzi “DONE”. Atenție: nu miza pe faptul că oboseala trece de fiecare dată cu o ceașcă de cafea. Nu face exces de zel, în privința consumului zilnic de cafea, ci servește cu moderație acest lichid. Preferabil, 1-2 cești micuțe pe zi.

Cafeaua bună este un element central al unui tabiet de birou

Fiecare dimineață cu propriile sale tabieturi, fie că te afli acasă, fie că te afli la birou. În cea de-a doua situație, rutina matinală poate presupune și o cană generoasă de cafea, în compania colegilor tăi din birou (mai ții minte ce spuneam mai sus?). În acest context, băutul cafelei nu este neapărat realizat în jurul unei nevoi (“Îmi este somn”), ci poate fi un automatism pe care îl reiei în fiecare dimineață, parte a unui tabiet cu implicații sociale, cu care ești obișnuit de foarte mult timp.

Cafeaua poate inhiba stresul cu care te confrunți

Oboseala și scăderea concentrării pot sta la baza blocajelor mentale pe care le poți întâmpina, mai ales în cea de-a doua parte a zilei. Or ce este mai nepotrivit decât o “pană de idei”, atunci când timpul te preseaza cel mai tare? Din acest motiv, stresul cauzat de aceste condiții îți poate produce o mulțime de neplăceri: dureri de cap, senzație de gură uscată, crampe abdominale și chiar stări de amețeală. O cană bună de cafea, băută la momentul potrivit, te scoate puțin din ritm, într-un mod cât se poate de benefic. Astfel, îți poți limpezi puțin gândurile, poți face chiar o plimbare până la parterul clădirii de birouri, pentru a mai schimba puțin peisajul și pentru a servi o cafea gata să-ți trezească simțurile.

Nu-i așa că ți-am făcut acum poftă de o cafea numai bună pentru un început productiv de zi?

Sursa foto: pexels.com/photo/close-up-photography-of-cup-of-coffee-851555/