Timisoara

Pictorul Leon Vreme necrolog

Detalii stire

Categorie
Stiri social
Modificat
acum 4 ani si 9 luni
Vizualizari
796

Voteaza & Distribuie

Prezentare stire

LEON VREME (1930 - 2017) Anunţăm cu multă durere în suflet că decanul de vârstă a vieţii artistice din Timişoara, reputatul, cunoscutul şi mult apreciatul pictor şi distinsul profesor, în data de 10 decembrie a.c. a trecut la cele veşnice.
S-a născut la 18 iunie 1930 în comuna Noul Caragaci (Basarabia). Studiile primare şi medii le-a urmat în satul natal, în Cetatea Albă, Pucioasa şi Periş. A obţinut diploma de technician silvic. Începând din anul 1951 a urmat cursurile Secţiei de pictură a Institutului de Arte Plastice „Ion Andreescu” din Cluj avându-i profesori şi mentori pe pictori Teodor Harşia, Petru Abrudan, Anton Lazăr şi Petru Feier. A debutat cu o lucrare la Salonul UAP Filiala Cluj în anul 1956, an în care s-a căsătorit cu colega sa de an de la Secţia grafică, Xenia Eraclide.
Beneficiind de o Bursa de merit de doi ani în 1957 s-a stabilit împreună cu soţia în Timişoara, unde i s-a repartizat un atelier în Casa de creaţie din Parcul Justiţiei. În clădirea administrată de Filiala din Timişoara şi-a desfăşurat întreaga activitate artistică. Pe parcursul a şase decenii a expus cu regularitate la saloanele anuale, la expoziţiile republicane, la expoziţiile colective şi de grup organizate în ţară şi peste hotare, A deschis 28 de expoziţi personale şi a participat la peste 300 de expoziţii colective. În anul 2017 a fost distins cu Premiul Salonului Naţional de Pictură din Bucureşti şi cu Premiul special al juriului acordat de UAPR.
În calitate de profesor a activat la Liceul de artă din Timişoara şi la Facultatea de desen a Institutului Pedagogic de 3 ani din Timişoara, intruind şi pregătind mai multe serii de elevi si studenţi, dintre care mai mulţi au devenit artişti plastici profesionişti consacraţi.
Lucrări murale monumentale îi poartă semnătura la Timişoara, Cugir, Băile Herculane.
A creat şi lasă în urmă o operă artistică bogată şi valoroasă.
Dumnezeu să-l odihnească în pace!

CONDUCEREA UAPT

Inhumarea pictorului Leon Vreme va avea loc Joi 14.12.2017 la ora 11.00 la Cimitirul Catolic Mehala, Aleea Viilor, Timisoara.