Timisoara

Pietrele prețioase și tehnologia avansata nucleară

Detalii stire

Categorie
Stiri diverse
Modificat
acum 2 ani si 4 luni
Vizualizari
517

Voteaza & Distribuie

Prezentare stire

În opinia specialiștilor Centrului Gemologic Român aceste două elemente, pietrele prețioase și tehnologia nucleară sunt inseparabile. Culorile pietrelor prețioase respectiv mineralele sunt variate și complexe. În aceasta categorie intra topazul, acvamarinul, berilul, diamantul, spodumenul, kunzitul, turmalinul, fluoritul, corundul, zirconul etc.

Mineralele
Din punctul de vedere al culorii și tonului se clasifică în minerale idiocromatice care prezintă compoziția chimică, structura cristalină și culoarea constantă și minerale alocromatice ale căror culoare și ton variază, sunt foarte deschise la culoare sau aproape incolore.

O altă clasificare este cea a mineralelor leucocrate, respectiv minerale deschise la culoare și melanocrate, minerale închise la culoare. Îmbunătățirea culorii, a tonului și a clarității este necesară, lucru dezvoltat și îmbunătățit prin tehnologie nucleară respectiv prin iradiere. Iradierea pietrelor prețioase și a gemelor organice sporește valoarea comercială îmbunătățind tonul,claritatea și culoarea.

Îmbunătățirea culorilor, tonurilor și a clarității pietrelor prețioase se poate face prin:

1. Iradiere cu raze gama
2. Iradiere cu electroni
3. Iradiere cu neutroni.

Sunt folosite și alte proceduri și metode tehnice folosite la îmbunătățirea culorii și a clarității față de cele amintite mai sus.

Perlele
O altă categorie la care se aplică tehnologia iradierii sunt gemele organice, respectiv perlele. Iradierea are efecte diferite asupra perlelor de mare și asupra perlelor de apă dulce. Iradierea se face cu raze gama cu proceduri și tehnologie specifică.

Acest tratament nu afectează stratul de sidef și în cazul perlelor de mare (de apă sărată) li se îmbunătățește semnificativ luciul metalic al sidefului exterior. De exemplu perlele de Tahiti, Australiene, Marea Chinei de Sud își sporesc atractabilitatea și valoarea comercială.

Pe de altă parte, sideful perlelor de apă dulce este afectat de iradierea cu raze gama în exces închizând în mod semnificativ tonul sidefului exterior. Perlele de apă dulce dobândesc în urma tratamentului o strălucire metalică deosebit de atractivă. Acest tratament se face cu moderație sub îndrumarea unui specialist.

Diamantele
Iradierea diamantelor este un element deosebit de important din punct de vedere comercial. Diamantele care prezintă clarități și tonuri inferioare au valoare comercială inferioară și sunt pretabile tratamentului de iradiere. Aceste tratamente pot fi tratamente de îmbunătățire a culorii și a clarității sau de schimbare totală a culorii.

De exemplu, un diamant gri,verzui cu nuanța de maro neatractiv din punct de vedere comercial poate deveni un diamant negru sau albastru intens. În această categorie intră și diamantele cu nuanțe și culori multiple. În general diamantele care se întâlnesc în culorile albastru (electric) și negru sunt diamante care au suferit tratamente de iradiere totală sau parțială.

Diamantele care prezintă culori speciale (fancy) maro, galbene, roz sau alte culori speciale mai intense decât litera Z pot avea tratamente de îmbunătățire a culorii și a tonului prin iradiere. Aceste tratamente sporesc semnificativ valoarea comercială a diamantelor în mod special a celor care prezintă culori speciale (fancy).

Tratamentele de iradiere sunt permise și etice atâta timp cât beneficiarul este înștiințat de tratamentul pietrei prețioase. Toate aceste tratamente științifice îmbunătățesc claritatea, tonul și culoarea pietrelor prețioase fiind în majoritatea cazurilor tratamente ireversibile. Este bine de știut faptul că aceste tratamente sunt nondistructive și îmbunătățesc valoarea comercială a pietrelor prețioase.

Identificarea tratamentelor se face cu tehnologie avansata de spectometrie F.T.I.R pentru identificarea probelor solide, gazoase sau chiar lichide. Identificarea și clasificarea tratamentelor se face de către gemologi seniori experimentați.

centrulgemologicroman.ro