Timisoara

Placerile sunt limitate

Detalii

Social links
Categorie
Stil de viata
Modificat
acum 2 ani si 2 luni
Vizualizari
622

Voteaza & Distribuie

Prezentare

Plăcerile sunt limitate
Voința este exercițiul prin care amâni plăcerea.” Plăcerea este frumoasă și dorită, dar oare, ea ne unește sau ne izolează unii de ceilalți? Având o sursă de plăcere, omul nu mai e interesant să-l caute pe celălalt. Sau copilul, gândindu-ne cât de pătrunși sunt tot mai mult în ziua de azi copiii de tehnologie și de faptul că, refuză compania familiei în favoarea serialelor sau jocurilor pe calculator!-, caută izolarea și nu conectarea de care neuroștiința spune că are nevoie, pentru o bună dezvoltare neuropsihoemoțională. Nu mai e interesat să stea cu familia, să caute pe ceilalți și să împărtășească starea de bucurie cu ei. ”Plăcerea izolată devine în timp patologică”, atât pentru minte, cât și pentru viață. Ea te izolează de lume și te face un inadaptat, ce nu-și mai găsește locul. Din păcate, nu ne dăm seama că aceasta este o alienare, ne îmbolnăvim în timp. Te simți bine căutând mereu plăcerea, dar această căutare nu face bine, în timp!

Medicina comportamentală ne spune că sănătatea nu înseamna să te simți bine, ci sa faci bine! Sănătate înseamnă să trăiești în comuniune cu celălalt…

Sursa plăcerilor lumești este limitată. Dacă civilizația nu-și schimbă modul de viață, cercetatorii ne spun că viața pe pământ este în pericol, în timp. Ea are are limite.” Intențiile de plăcere ale omului, proiectele sale, toate acestea nu vor mai putea fi susținute de către planetă, în timp ele devin limitate. ”Iată cum credința este în același înțeles cu știința din ziua de azi!” Psihologia dependențelor este și ea aici, arătând clar cum dependentul se duce spre eșec total, lipsit de conexiunea și interacțiunea umană. Plăcerile sunt limitate și nevoia de dopamină este tot mai mare. Singura relație adevărată a dependentului este cu sursa de plăcere, pe care o caută frenetic, fără de care nu poate trăi. Iar limitarea acestei surse sau creșterea ei perpetuu reprezintă izolare și eșec. Nivelul de dopamină este mereu nesatisfăcut, adicția te face să vrei continuu ca neuronii tăi să descarce acest neurotransmițător, ca tu să te simți ma bine. Este asemeni unei capcane în care poți fi prins…

Omul nu se poate alimenta pe sine, din sine însuși…

Răsfațul este irațional și el, în această formă de existență. Te poți bucura de tot felul, dar e important să știi să echilibrezi cu momente de dăruire, de înfrânare și depărtare de plăceri.

Finitudinea plăcerii pe care ne-o ofera o viață pe orizontală și nedesăvârșirea umană sunt certitudini…”

Contemplarea lumii nu izolează lumea. Un răsărit de Soare poate fi privit de către noi toți, este pentru toți, nu-i limitat. Dar cine mai are timp sau nevoia de plăcere, din lucruri mărunte? Vezi, ele nu-s mărunte deloc, ele sunt exact ce avem nevoie pentru a ne deconecta cu adevărat de cotidian și a exersa tăcerea interioară, adică starea de prezență și atenția exterioară, cu lucruri simple. Deconectare o faci cu astfel sau în astfel de situații, pline de banal, dar ai nevoie să echilibrezi raționalul. Altfel pierzi controlul și nu mai ajungi să simți fericirea. Ea vine din lucruri mărunte, din simplitățile din jurul tău. Deconectarea nu se întâmplă mâncând încă o pungă de napolitane, nici privind seriale continuu în timpul liber de după serviciu, nici consumând a treia bere într-o seară și nici fumând cte o țigară. Deconectarea vine din oprirea rațiunii și accesarea tăcerii interioare, ascuțindu-ți simțiurile și exercitând acțiuni simple și banale. Ai fost toată ziua super rațional? Perfect, mai apoi, vino acasă și spală vase, curăță papuci și îngrijește de grădină, joacă-te cu copiii și detașează-te de cele de peste zi. Așa poți sta ferit de tentațiile lumii și capeți echilibrul, ori sensul vieții.

Bibliografie: Din cuvântul rostit de către Diaconul Sorin Mihalache

Autor