Timisoara

Poduri faimoase și tehnologiile care le-au făcut posibile

Poduri faimoase și tehnologiile care le-au făcut posibile

Detalii stire

Categorie
Stiri casa si gradina
Modificat
acum 3 luni si 1 saptamana
Apartine de
DWF
Vizualizari
399

Voteaza & Distribuie

Prezentare stire

Trebuie să recunoaștem faptul că, deși lumea are o multitudine de minuni naturale, nici minunile create de om nu ar trebui să fie neglijate. Dintre acestea, podurile sunt adevărate minuni arhitectonice care nu doar că ne aduc beneficiul mobilității, dar ne și înfrumusețează lumea în care trăim. Dacă te-ai întrebat vreodată care sunt cele mai cunoscute poduri din lume, mai ales prin prisma tehnologiilor folosite, pentru realizarea lor, iată un top 3 al acestora.

Podul Brooklyn - cheia podurilor suspendate

Acesta este unul dintre cele mai vechi poduri suspendate din Statele Unite ale Americii, fiind de fapt și un întemeietor al curentului podurilor suspendate. Practic, deși ideile au existat de dinainte de a fi construit, podul Brooklyn a fost calculat extrem de bine la solicitări și foarte mult îmbunătățit față de alte variante, astfel încât el dăinuie prin frumusețe și stabilitate. Podul Brooklyn este însă un mastodont prin prisma lungimii de 1825 m, el fiind considerat primul pod suspendat din lume construit pe bază de cabluri din sârmă de oțel.

Podul Brooklyn a dat startul construirii podurilor suspendate de acest tip, unele chiar și la noi în țară, dezvoltând industria construcțiilor de acest tip, dar și pe cele adiacente. Construirea corectă a podurilor în prezent include norme speciale de siguranță, care vizează folosirea de reazeme speciale pentru poduri și picioare de pod, cum ar fi cele de la Bvhrubber.ro, buloanele din materiale de cea mai înaltă rezistență, dar și calculele structurale foarte bine realizate, cu programe de top, pentru a asigura rezistența podurilor.

Podul Kintai - forța arcului de cerc

Acest pod a suferit numeroase reconstrucții, însă de fiecare dată a păstrat elementele specifice pentru care este cunoscut. Poziționat deosebit, într-un peisaj de vis, podul se remarcă prin imaginea sa de tip arc de cerc. Inginerește vorbind, arcul de cerc este cea mai perfectă soluție constructivă, deoarece încărcările se distribuie cel mai bine pe o astfel de formă, fiind distribuite mai întâi pe suprafață, pentru ca mai apoi acestea să descarce pe reazeme și pe picioarele podului.

Podul nu surprinde prin materiale, ci prin formă și prin tehnologia de a folosi forme geometrice perfecte, ideale, 5 la număr, realizate din lemn, ca urmare a multiplelor inundații care l-au afectat de-a lungul timpului. Practic calea este construită în așa fel încât să plutească deasupra reazemelor din piatră, în cazul în care nivelul apei devine foarte ridicat.

Podul Langkawi - puterea cablurilor tensionate

Acest pod este cunoscut îndeosebi datorită folosirii cablurilor tensionate în structură, dar și pentru felul în care este realizat acest pod curbat. Podul este o veritabilă atracție turistică, fiind deschis vizitării și oferă peisaje de vis turiștilor care se întreabă, pe bună dreptate, cât de mari au fost provocările construirii unui asemenea pod.
Cu siguranță fiecare dintre aceste poduri au căutat treptat să îmbunătățească lucruri care în timp s-au dovedit a fi defectuoase. Atunci când vorbim despre poduri suspendate, provocările sunt destul de mari, deoarece spre deosebire de podurile aflate la o înălțime relativ mică de sol, în cazul lor apar încărcări pe care pur și simplu nu ai cum să le prevezi decât luându-le în calcul la nivel de proiectare.

Un exemplu în acest sens o reprezintă podul Tacoma Narrows a cărui colaps a survenit în urma forfecării tablierului metalic ca urmare a încărcării provenite din vânt. Fiind un pod suspendat, trebuie avută în vedere înălțimea, puterea vânturilor dominante, dar și materialele din care este executat podul.

Podul Tacoma Narrows era realizat din oțel, material care a flambat destul de ușor, care nu a rezistat mai apoi efectului de torsiune și care a cedat în cele din urmă, deși era una dintre cele mai bine cotate construcții ale anilor 1940. Au contat însă mecanismul structural, materialele și încărcările, iar de aici cu siguranță constructorii au tras învățămintele potrivite pentru a realiza podurile magnifice existente și în prezent.

Sursa foto: unsplash.com/photos/vj_9l20fzj0