Timisoara

Popa cel dragastos

Popa cel dragastos

Detalii eveniment

Categorie
Evenimente parinti si copii
Modificat
acum 2 ani si 3 saptamani
Apartine de
Teatrul pentru Copii si Tineret Merlin
Vizualizari
846

Reprezentari

DataOraLocatie
Sambata 21 iunie 201419:00

Voteaza & Distribuie

Prezentare eveniment

Mai sunt astăzi satirizate slăbiciunile și defectele omenești? Ar mai avea succes o snoavă care nu-l are neapărat în centru pe Păcală, eroul nostru național?

Ei bine, noi credem că da. Ne demonstrează acest fapt regizorul spectacolului Popa cel drăgăstos, Ion Ardeal Ieremia, în ultima premieră din acestă stagiune a Teatrului „Merlin”.

Tema este des întâlnită în literatura populară, aceea a popii preocupat mai mult de treburile lumești decât de cele spirituale. Popa cel drăgăstos primește, în final, o lecție de la nimeni alta decât a sa preoteasă și promite că se va îndrepta. Dar știți vorba ceea: „Fă ce face, nu ce zice popa”.

Artă a comicului de natură populară, snoava se situează și astăzi printre operele imaginarului colectiv cu potențial de valorificare, râsul având o semnificație vitală pentru societate. Satirizarea anumitor vicii sau cusururi omenești reprezintă și astăzi deliciul ascultătorului - spectator. Ridiculizarea slăbiciunilor omului, a popii cu ochi alunecoși, în cazul nostru, în contrast cu tipul ideal, așează satira în contemporaneitate.

Caracterul funcțional al satirei este evident, restabilind norme ale eticii populare încălcate prin comportamente sancționate de legile tradiționale nescrise. „Popa dracului” cu proastele sale obiceiuri devine astfel actorul unor situații la limita verosimilului, sfârșind, totuși, prin a promite că se va îndrepta.

La realizarea spectacolului Popa cel drăgăstos s-au folosit materiale din volumele Snoavapopulară românească, Ed. Minerva, ediție critică de Sabina Stroescu, precum și scurte fragmente din Moara cu noroc de Ioan Slavici.

Caracterul dinamic, remodelarea povestirii la realitatea zilelor noastre, conferirea unei noi forme de manifestare, aceea scenică, sunt calitățile prin care regizorul Ion Ardeal Ieremia reușește să utilizeze textul popular într-un spectacol proaspăt și inventiv care vizează aceeași reacție: râsul.

Filtre eveniment

Perioada: Astazi, Saptamana curenta, Luna curenta