Timisoara

Anunt Diamant Bahuczki Peter - fotograf botez

Sunt Peter Bahuczki - 0723.079.866 - fotograf botez, cununie, evenimente sportive, petreceri, team building, serbari scolare si gradinite, evenimente de afaceri, expozitii si targuri din Timisoara. Predarea pozelor in maxim 48 de ore. Ofer factura pentru serviciile oferite.
https://www.bahuczki.ro/peter-bahuczki-fotograf-botez/

Primul control stomatologic al copilului: când este recomandat și ce presupune?

Primul control stomatologic al copilului: când este recomandat și ce presupune?

Detalii stire

Categorie
Stiri sanatate
Modificat
acum 1 an si 3 luni
Apartine de
DWF
Vizualizari
292

Voteaza & Distribuie

Prezentare stire

Mulți copii ajung la dentist abia atunci când se plâng de dureri dentare sau deja a apărut prima carie. Pentru o bună sănătate orală, prima vizită a celui mic la medicul stomatolog ar trebui să aibă loc însă mult mai devreme. În acest articol îți vom spune când ar trebui să-i faci cunoștință copilului tău cu medicul care va avea grijă de sănătatea dinților și a gingiilor sale, dar și ce presupune acest prim control stomatologic.

Prima vizită la dentist: când și unde

Medicii stomatologi recomandă ca prima vizită la dentist să aibă loc după apariția primului dinte sau în jurul vârstei de 1 an.[2] Deși ai putea crede că este mult prea devreme, sunt mai multe motive ce stau la baza acestei recomandări.

În primul rând, principalul scop al vizitei ar trebui să fie acela de a-i face cunoștință copilului cu dentistul, de a-l familiariza cu clinica și cu instrumentele folosite, nu neapărat de a trata o probleme anume. În al doilea rând, vei primi toate informațiile necesare pentru a avea grijă de dinții celui mic. Nu în ultimul rând, se pune astfel baza unor obiceiuri bune legate de sănătatea orală și scade riscul apariției acelei frici de dentist cu care și mulți adulți se confruntă. [2]

În ceea ce privește alegerea stomatologului, mulți părinți tind să-l aleagă pe cel care are grijă și de dantura loc. Nu este nimic greșit în asta, mai ales dacă acesta are și experiență în lucrul cu copii. Dacă nu, poate ar fi mai bine să cauți o clinică ce are și cabinet de stomatologie pediatrică. Poți alege clinica stomatologica LLL Dental, de exemplu.

Ca părinte, știi foarte bine că un copil nu este întotdeauna dispus să interacționeze cu alte persoane, mai ales unele pe care nu le-a mai întâlnit. De asemenea, este foarte posibil să devină neliniștit, să înceapă să plângă sau să țipe. Un pedodont, adică acel medic specializat în stomatologie pediatrică, este pregătit să facă față și unor astfel de situații. Fiind obișnuit să lucreze cu copiii, mai mult ca sigur vei găsi în sala de așteptare și suficiente materiale care să-l țină ocupat pe cel mic.[1]

La ce să te aștepți

În general, prima vizită la dentist este relativ scurtă și destul de informală, cel puțin atunci când scopul ei nu este acela de a trata o problemă stomatologică. Copilul se va putea astfel familiariza cu cabinetul și cu instrumentele folosite fără a exista riscul să le asocieze cu durerea.

Bineînțeles, medicul va efectua și un control stomatologic pentru a vedea dacă cel mic are carii, dacă gingiile sale sunt sănătoase ori dacă există alte probleme. De asemenea, îți va spune cum se face periajul corect, ce pastă de dinți și cel fel de periuță de dinți este mai potrivită pentru copil, la ce ar trebui să te aștepți în cazul erupțiilor dentare, ce alimente ar trebui evitate și multe alte informații utile pentru menținerea unei bune sănătăți orale. Se va strădui să explice totul pe înțelesul copilului, dar, dacă acesta este prea mic, cu siguranță îți vor fi utile ție.

Tot acum îți va spune dacă există anumite probleme ce trebuie tratate sau prevenite, dar și când ar trebui să programezi următorul consult.[1]

Este bine ca prima vizită la dentist să aibă loc cât mai devreme. Atât tu, cât și cel mic veți putea astfel învăța ce presupune îngrijirea corectă a dinților și gingiilor acestuia, iar el se va familiariza cu clinica și personalul acesteia. Încearcă sa-i vorbești despre dentist și rolul acestuia încă dinainte de această primă vizită. Sunt multe jocuri, cărți sau chiar filmulețe care se pot dovedi utile în acest sens. Cel mai important este să încerci să fii cât mai relaxată și să colaborezi cu medicul stomatolog pentru a transforma această experiență în una cât mai plăcută pentru toți cei implicați.

Surse de referință:
  1. Donaldson-Evans, Catherine. “When Should Baby Visit the Dentist for the First Time?” What to Expect, WhattoExpect, 28 Jan. 2015, whattoexpect.com/first-year/teething/when-to-visit-dentist.aspx. Accessed 10 May 2022.
  2. “When Should I Take My Baby to the Dentist? - American Dental Association.” Mouthhealthy.org, 2022, mouthhealthy.org/en/babies-and-kids/first-dental-visit. Accessed 10 May 2022.

Sursa foto: freepik.com/free-photo/dentist-cleaning-child-s-teeth_20823071.htm