Timisoara

Pro Opera: de 5 ani un umar solid pentru scena lirica a Timisoarei

Detalii articol

Categorie
Articole arta / cultura
Modificat
acum 9 ani si 8 luni
Vizualizari
2620

Voteaza & Distribuie

Prezentare articol

Fundatia Pro Opera celebreaza 5 ani de la infiintare. Cum altfel, decat alaturi de Opera Nationala Romana din Timisoara, de al carui prodigios destin isi leaga existenta?

Pro Opera a fost intemeiata in 2006, ca organizatie nonprofit, de cateva branduri respectate in mediul local de afaceri, conduse de oameni a caror pasiune comuna este opera, iar misiunea de fond a asociatiei este aceea de a sustine material si ideatic Opera din Timisoara. La fel ca in cazul multor institutii culturale din Romania, fondurile asigurate de stat sunt insuficiente. Asociatia Pro Opera a aparut ca raspuns la o nevoie a Cetatii, a comunitatii, din dorinta de a oferi Operei timisorene resursele adiacente, pretioase pentru a face posibila performanta artistica in stare sa-i prezerve locul in elita scenei lirice din Europa.

La peste 100 000 de euro se cifreaza contributia membrilor Fundatiei Pro Opera pentru organizarea unor evenimente de referinta precum Festivalul Timisoara Muzicala sau cea de-a 63-a aniversare a Operei Nationale Romane din Timisoara. Pe termen lung, Pro Opera urmareste sustinerea colaborarii Operei timisorene cu institutii si artisti de marca din tara si din strainatate, stimularea relatiilor interumane pe scena si in afara ei si incurajarea dialogului intre artisti si public, sprijin pentru tinerii muzicieni dedicati artei lirice, dar si dinamizarea relatiei parteneriale intre cultura si economie, in urbe si in regiunea Banat.

Andreas conte von Bardeau prezideaza Consiliul de Administratie Pro Opera, secondat de vicepresedintii Emil Cristescu si dr. Christian von Albrichsfeld, precum si de Peter Hochmuth, Peter Bayard si consulul german Klaus Olasz. Printre membrii fundatiei se numara persoane de diferite varste si profesii, familii, dar si reprezentanti ai mediului de afaceri, cu totii impartasind pasiunea pentru arta lirica. Presedintele de onoare al asociatiei Pro Opera este Ioan Holender.

Oricine doreste cu sinceritate si convingere sa fie alaturi de o entitate fundamentala a Timisoarei Culturale, Opera, poate deveni membru al Asociatiei Pro Opera. Optiunea de inscriere se face conform resurselor implicate. Calitatea de membru individual impune plata unei cotizatii anuale de 100 de euro, insa pentru membrii juniori (cu varsta de pana la 26 de ani) si seniori (pste 60 de ani), cotizatia se reduce la 30 de euro. Inscrierea cu intreaga familie in Pro Opera inseamna o contributie anuala de 150 de euro. Sponsorii cotizeaza cu 500 de euro pe an, donatorii cu dublul acestei sume, iar Mecenatul implica o contributie de minimum 2000 de euro. Pro Opera va organiza in prima parte a anului 2012 o serie de evenimente avand ca scop inscrierea de noi membri.