Timisoara

Proiectii de filme cu ocazia Zilei Internationale de Comemorare a Victimelor Holocaustului

Detalii stire

Categorie
Stiri eveniment
Modificat
acum 6 luni si 3 zile
Apartine de
Cuib d'Arte
Vizualizari
1186

Voteaza & Distribuie

Prezentare stire

La data de 27 ianuarie 1945 soldaţii Armatei Roşii i-au eliberat pe supravieţuitorii lagărului de concentrare Auschwitz-Birkenau. Din anul 1996, data de 27 ianuarie a devenit în Republica Federală Germania zi oficială de comemorare a victimelor regimului nazist. În anul 2005 această data a fost numită de către Naţiunile Unite ca fiind Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului.

Cu ocazia acestei comemorări, Centrul Cultural German Timișoara dorește să vă invite în 27 și 28 ianuarie 2014 la proiecția a două filme documentare, în care supraviețuitori ai Holocaustului își expun poveștile lor de viață. În data de 27 ianuarie va fi prezentat filmul „Gerdas Schweigen“, din anul 2008, în regia Brittei Wauer, iar în data de 28 ianuarie filmul „Zeitabschnitte des Werner Bab“ a regizorului Christian Enders, din anul 2005. Ambele proiecții au loc la ora 20 în Cuib d`Arte (str. Mărășești 14).

Gerdas Schweigen“ este un documentar în care un jurnalist investighează povestea Gerdei, unei supraviețuitoare a Holocaustului, caută urme și poartă discuții cu aceasta. Întreaga viață a Gerdei este marcată de durere. În tinerețe, aceasta a fost deportată în lagărul de concentrare Auschwitz-Birkenau, unde a adus pe lume o fetiță. După naștere, nou născuta ei fiică este lăsată să înfometeze, iar Gerda nu poate face nimic pentru a împiedica această faptă. Din acea zi, viața Gerdei este marcată de durere și tăcere. Chiar și după eliberarea și emigrarea în America, Gerda nu îndrăznește să le povestească soțului și fiului ei, despre întâmplarea dureroasă. Gerda preferă să păstreze tăcerea de-a lungul multor ani, iar acest lucru îl rănește pe fiul ei, care află ulterior despre întâmplarea tragică.

În filmul „Zeitabschnitte des Werner Bab“, Werner Bab, supraviețuitor al Holocaustului, își expune propria poveste de viață și descrie atât soarta poporului evreu de la începutul celui de al Doilea Război Mondial, cât și viața de zi cu zi din lagărele de concentrare Auschwitz, Mauthausen și Ebensee. Se evidențiază de asemenea faptul că doar puțin cetățeni evrei au putut supraviețui, impactului național-socialismului, muncii silite, pierderii, deportării și distrugerii.

Proiecția filmelor are loc cu sprijinul Goethe-Institut.
Prezența dumneavoastră ne va onora!

Filtre stire

Perioada: Astazi, Maine, Saptamana curenta, Luna curenta