Timisoara

Quercetina, pigmentul natural care sporește anduranța - 5 minute de citit

Quercetina, pigmentul natural care sporește anduranța - 5 minute de citit

Detalii stire

Categorie
Stiri sanatate
Modificat
acum 2 luni si 1 saptamana
Vizualizari
109

Voteaza & Distribuie

Prezentare stire

Quercetina este un flavonoid cu efect antiinflamator, anti-aging și antiviral. Quercetina este considerat unul dintre cei mai puternici antioxidanți și totodată un pigment al fructelor și legumelor intens colorate. Antioxidantul susține sănătatea întregului organism, motiv pentru care este inclus adesea în rutina persoanelor cu stil de viață activ. De exemplu, aportul de quercetină stimulează imunitatea și crește rezistența fizică prin stimularea fluxului sanguin. Care sunt principalele beneficii pe care consumul quercetinei le aduce organismului? De ce este indicată administrarea acestui antioxidant pentru sportivii de performanță? Care sunt principalele surse naturale care conțin quercetină?

Quercetina NU este produsă de organism - Principalele surse alternative


Quercetina nu se regăsește natural în corpul uman, dar poate fi obținută din surse diverse. Consumul acestui antioxidant este vital în combaterea radicalilor liberi care generează bolile autoimune.

Știai că, ceapa roșie este cea mai importantă sursă de quercetină?


Îmbogățește dieta alimentară prin adăugarea alimentelor bogate în quercetină. Printre acestea se numără: miere de albine,legume cu frunze verzi, ciocolată neagră, legume crucifere, fructe de pădure, nuci și semințe, broccoli, mere, struguri, ardei, soc, hrișcă, citrice, salvia, ginkgo biloba, ceaiul verde și negru, merișoare sau chiar vinul roșu.

Știai că, nivelul de quercetină depinde de zona de cultivare a alimentelor, prospețimea lor sau felul în care sunt gătite?


Studiile arată că fierberea, coacerea sau prăjirea alimentelor sunt modalități ce reduc nivelul de quercetină de la 30% și până la 75%. Prin prăjirea alimentelor se pierde cea mai mare cantitate de antioxidanți. Astfel, pentru a-i oferi organismului tău beneficiile quercetinei, cel mai indicat ar fi să consumi alimentele respective în starea lor crudă.

Quercetina, antioxidant de 5 ori mai puternic decât vitaminele E, C sau betacarotenul


Quercetina îmbunătățește răspunsul organismului la factorii de stres. Proprietățile sale antiinflamatorii contribuie la ameliorarea rigidității articulațiilor. De asemenea, aportul acestui antioxidant ajută la atenuarea durerilor pe care sportivii le resimt după antrenamente intense.

Rezultatele sportive pot fi optimizate prin asocierea consumului de quercetină cu abordarea terapiilor alternative de relaxare. Programele fotoliilor de masaj Fujiiryoki îmbunătățesc mobilitatea mușchilor și combat rigiditatea articulațiilor datorită sistemului 5D+I.A. De asemenea, terapia masajului este eficientă pentru reglarea tensiunii arteriale, scăderea colesterolului rău și eliminarea riscului de boli cardiovasculare.

Și administrarea antioxidantului ajută la relaxarea vaselor sanguine, aducând astfel tensiunea arterială sistolică și diastolică în parametrii normali. Acest antioxidant protejează vasele sanguine care transportă oxigenul și nutrienții către articulații și mușchi. Din acest motiv, quercetina poate fi considerată o sursă valoroasă pentru optimizarea nivelului de anduranță, necesar mai ales în timpul antrenamentelor.

Osteoporoza este o afecțiune comună, favorizată de efectele stresului oxidativ. Consumul alimentelor bogate în quercetină blochează aceste efecte, datorită proprietăților sale antiinflamatoare. În concluzie, quercetina ajută la combaterea și încetinirea procesului de slăbire a densității osoase.

Studiile arată că acest flavonoid este greu absorbit de către organism. Specialiștii recomandă administrarea suplimentelor de quercetină și vitamina C, deoarece acesta din urmă favorizează sintetizarea flavonoidelor. De asemenea, pentru fortificarea sistemului imunitar este indicat consumul de alimente sau suplimente alimentare care conțin zinc și quercetină.

Sursa foto: unsplash.com