Timisoara

Ramas bun de la George Petre (1956 - 2010)

Detalii articol

Categorie
Articole arta / cultura
Modificat
acum 9 ani si 6 luni
Vizualizari
1656

Voteaza & Distribuie

Prezentare articol

In dimineata zilei de 11 noiembrie 2010 s-a stins din viata la Timisoara scenograful GEORGE PETRE la varsta de 54 de ani.

George Petre s-a nascut la 26 ianuarie 1956 la Cornesti (jud. Dambovita) si a absolvit in 1980 Academia de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu" din Bucuresti, sectia Scenografie, clasa prof. Mihai Tofan.

Din 1980 pana in 1984 a fost asistent de scenografie la Teatrul National Timisoara, iar din 1987 asistent de scenografie, apoi scenograf la Teatrul German de Stat Timisoara.

A semnat scenografia la aprope 100 de productii, atat la Teatrul German de Stat Timisoara cat si la celelalte teatre din Timisoara. La TGST a colaborat la spectacole care au intrat in istoria acestei institutii, precum „Azilul de noapte" de Maxim Gorki, „Intriga si iubire" de Friedrich Schiller, „Pescarusul" de A. P. Cehov, „Medeea Maghiara", de Göncz Arpád, „Tania-Tania", de Olea Muhina, „Bérenger", dupa Eugène Ionesco si Heinrich Sutermeister, „Pluta meduzei", de Marin Sorescu si altele.

George Petre avea darul deosebit de a defini spatiul de joc ca parte a discursului dramatic, conferind astfel spectacolelor o puternica plasticitate. Din 1978 a fost reprezentat in numeroase expozitii de scenografie, la Brasov, Craiova, Bucuresti, Praga si Timisoara. Lucrari de grafica si pictura de-ale sale se gasesc in colectii din Romania, Austria, Elvetia, Franta, Germania, Olanda, Grecia, Canada si Statele Unite ale Americii.

Pentru scenografia productiei „Zile fericite" de Samuel Beckett, (regia: Bernd von Bömches), a obtinut in 1999 Premiul pentru scenografie la Festivalul International al Teatrelor de Studio de la Oradea. In 2008 a fost distins cu premiul pentru cultura Pro Cultura al Consiliului Judetean Timis, pentru meritele sale deosebite in viata culturala din Banat. Productii la care a colaborat au fost prezentate in numeroase festivaluri si turnee din Romania, Ungaria, Germania si Franta.

Numele lui George Petre a fost strans legat de Teatrul German de Stat si in ultimele stagiuni: a semnat scenografia a numeroase spectacole, multe dintre ele dominand ani la rand afisul teatrului: "Cantareata cheala" de Eugène Ionesco (regia: Alexandru Dabija), "Judecata", de Barry Collins (regia: Alexander Hausvater), „Cui i-e frica de Virginia Woolf?" de Edward Albee, (regia: Michael Bleiziffer). Acum doar cateva luni vedea luminile rampei spectacolul cu cea din urma scenografie semnata George Petre: "Grasani in fusta" de Nicky Silver (regia: Simona Vintila).

Colectivul Teatrului German de Stat Timisoara este profund indurerat in urma disparitiei unui artist ce a marcat in ultimele trei decenii, ca putini altii, scena timisoreana, si transmite familiei indoliate intreaga sa compasiune.