Timisoara

Recas

Detalii

Adresa
Recaș
Categorie
Localitati din judetul Timis
Modificat
acum 3 saptamani si 4 zile
Vizualizari
2546

Voteaza & Distribuie

Prezentare

Recaș este un oraș în județul Timiș, Banat, România. A primit statutul de oraș în aprilie 2004. Recașul are o populație de aproximativ 8.560 locuitori și este un exemplu de diversitate etnică, aici trăind împreună români, maghiari, sârbi, croați, germani (șvabi) și țigani. Orașul Recaș are și 6 sate aparținătoare: Izvin, Stanciova, Herneacova, Petrovaselo, Bazoș și Nadăș.

Localizare

Este situat la o distanță de 21 km de Timișoara și 37 km de Lugoj, pe drumul național DN6 (european E70). Orașul are acces și la aeroportul Timișoara, aflat la 20 de km distanță.

Istorie

Prima atestarea a localității provine din cronici feudale datate în 1319. De-a lungul timpului Recașul a fost pe rând domeniu feudal, cetate, târg de care aparțineau 15 sate, a fost sub administrație turcească, austriacă, maghiară și română.
Din anii 1784-1786, datorită procesului e colonizare a Banatului, au început să se stabilească populații germane. La sfârșitul secolului XIX și începutul secolului XX Recașul cunoaște o perioadă de dezvoltare fără precedent, polarizând viața socială și economică din zonă (reședință de pretură, judecătorie, birou de carte funciară, percepție). În 1894 a fost construita fabrica de caramidă cu 100 de angajati iar în anul 1902 a apărut primul ziar german "Temesrekaser Zeitung".
În perioada interbelică Recașul dispunea de școală primară, școală confesională catolică, cazinou, asociația pompierilor, cerc agricol german, club sportiv. În perioada socialistă Recașul a avut statutul de comună cu 6 sate aparținătoare. În urma unui referendum local, Recașul a dobândit în anul 2004 statutul de oraș.